Eerste reddingsoefening aan kust met drones goed verlopen
knokkeDe reddingsdienten aan de kust hebben vandaag een grootschalige reddingsoefening gehouden in Knokke-Heist. Daarbij is er voor de eerste keer gebruik gemaakt van drones.
Delen per e-mail
De oefening op het strand van Knokke-Heist was een levensechte simulatie van een noodsituatie. Een drenkeling slaagde erin de kustlijn te bereiken nadat een zodiac op volle zee was ontploft. Hij alarmeerde een wandelaar die meteen de hulpdiensten verwittigde. In het noodscenario bleven ook nog drie drenkeling op volle zee.
Voor het eerst werd een drone ingezet om de slachtoffers te lokaliseren. "Via een gps-systeem konden we de exacte locatie van de drenkelingen doorgeven aan de hulpdiensten. Ook visueel konden we alles in beeld brengen", zegt Elwin Van Herck, zaakvoerder van Noordzee Drones.
Wettelijk kader
"Alles is goed verlopen. De alarmering kwam vlot op gang", zegt Saskia Vanhove van de federale dienst Openbare Hulpverlening. "Er was wel een kleine communicatiefout tussen de dienst 101 en de hulpcentrale 112. Dat is meteen geëvalueerd en zal snel aangepakt worden."
"Iedereen ziet de meerwaarde van drones in", vervolgt Vanhove. "Maar we hebben zo wel één persoon meer nodig die de beelden kan bekijken. Ook de autonomie van de drone kan nog beter." De drone kan amper een kwartier ingezet worden. "Als de technologie nog verbetert en het wettelijk kader duidelijker wordt, dan zullen drones zeker een meerwaarde zijn."
Kostprijs: 12.000 euro
De prijs voor dergelijke drone bedraagt ongeveer 12.000 euro. Ter vergelijking: een interventie met de reddingshelikopter NH-90 kost tot 9.000 euro. "Al is het zeker niet de bedoeling dat we de reddingsdiensten vervangen. We kunnen vooral dienen als verlengstuk aangezien we zeer snel ter plaatse kunnen zijn", vervolgt de zaakvoerder van Noordzee Drones.
Vluchtelingen
Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé laat zich positief uit over de test. "De grote vraag zal nu zijn wie dat allemaal zal betalen. Een normale reddingsactie wordt gefinancierd door Defensie. Bij het inzetten van drones zal dat niet het geval zijn. Dat blijft dus nog afwachten", aldus Decaluwé.
Naar de toekomst toe ziet hij nog heel wat andere mogelijkheden. "Dergelijke drones kunnen met een thermocamera ingezet worden op parkings om vluchtelingen te lokaliseren. De toekomst zal uitwijzen of dat praktisch haalbaar is", besluit de gouverneur.
Verloren gelopen kinderen
Volgens Elwin Van Herck kunnen de drones vooral van goudwaarde zijn voor het opsporen van verloren gelopen kinderen. "De ouders van het kind kunnen aan de hand van de camerabeelden mee helpen zoeken", zegt Elwin Van Herck. Het is onduidelijk of de drones er in de toekomst zullen komen. De gouverneur zelf is voorstander van een experiment van enkele weken.
Aan de oefening van vandaag namen vier alarmcentrales deel: de Hulpcentrale 112, het Communicatie- en InformatieCentrum (CIC), het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) en het Maritiem Informatiekruispunt (MIK). Die staan in voor de activering en alarmering van de verschillende diensten. Daarnaast werd ook de brandweer, de mug, de ambulance 100, de politie, scheepvaartpolitie en de dienst VLOOT ingezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Arend demonstreert hoe snel hij drone uit de lucht haalt
-
Tweakers.net
GoPro toont nieuwe modellen en 'Karma'-drone
GoPro heeft een nieuwe actiecamera geïntroduceerd, de Hero 5 Black. De camera is tot tien meter waterdicht, maakt 12-megapixelfoto's en neemt video's op in 4k. Daarnaast is het scherm aan de achterzijde een touchscreen en reageert de camera ook op stemcommando's. -
Drone slaagt erin om beelden te maken van zeldzame witte walvis
Een drone van de Universiteit van Murdoch heeft uitzonderlijke beelden kunnen maken van een zeldzame witte walvis voor de kust van West-Australië. Het toestel wordt gebruikt bij een wetenschappelijk project dat de geheimen van de zeezoogdieren moet ontrafelen. -
-
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix. -
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Multimedia
Goedkoop is niet altijd miskoop bij smartphones: dit zijn de beste onder de 250 euro
Een smartphone kopen die minder dan 250 euro kost, koop je dan niet gewoon rommel die waarschijnlijk snel stukgaat? En mis je dan geen belangrijke functies die je eigenlijk wel nodig hebt vandaag? Onze techredacteur zocht vijf goedkope toestellen uit die toch goed scoren op kwaliteit.