De terreuraanslagen van 11 september 2001 haalde Trump aan als motivatie voor zijn moslimban. Alleen: geen enkele van de aanslagplegers kwam uit een van de zeven door Trump geviseerde landen.
Volledig scherm
De terreuraanslagen van 11 september 2001 haalde Trump aan als motivatie voor zijn moslimban. Alleen: geen enkele van de aanslagplegers kwam uit een van de zeven door Trump geviseerde landen. © AP

Dit vinden de nabestaanden van de 9/11 slachtoffers van Trumps moslimban

Amerikaans president Donald Trump heeft herhaaldelijk de aanslagen van 11 september 2001 aangehaald ter verantwoording van zijn inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden. De terroristen achter 9/11 kwamen echter uit geen enkel van de geviseerde landen. Maar wat vinden de nabestaanden van de aanslagen van Trumps moslimban? Die willen niet dat de nagedachtenis van hun geliefden wordt gebruikt om vluchtelingen schade te berokkenen.

 1. Michael Moore: "Donald Trump is volop staatsgreep aan het plegen"

  Michael Moore: "Donald Trump is volop staats­greep aan het plegen"

  Wars van alle peilingen durfde hij voorspellen dat niet Hillary Clinton maar Donald Trump de presidentsverkiezingen zou winnen. Toen iedereen tijdens de overgangsperiode nog meende dat de soep niet zo heet zou gegeten worden als ze wordt opgediend, waarschuwde hij dat Trump écht die grensmuur tegen Mexicaanse migranten zou bouwen en dat hij een moslimban zou invoeren. Nu stelt documentairemaker en politiek commentator Michael Moore onomwonden dat Donald Trump bezig is met een staatsgreep maar dat dit besef nog niet is doorgedrongen in de VS. Het ontslag van waarnemend justitieminister Sally Yates en Trumps boodschap aan de diplomaten die zijn moslimban aanvechten - "als het jullie niet zint, neem dan ontslag" - zijn op zijn minst aanleiding tot ongerustheid.
 2. Zeker vier Amerikaanse staten dienen klacht in tegen Trumps inreisverbod
  Inreisverbod

  Zeker vier Amerikaan­se staten dienen klacht in tegen Trumps inreisver­bod

  Naast Washington dienen nu ook de staten New York, Massachusetts en Virginia een klacht in tegen het 'on-Amerikaanse' decreet van de Amerikaanse president Donald Trump, die een inreisverbod en een immigratiestop oplegt voor burgers uit zeven moslimlanden. De stad San Francisco diende inmiddels ook een klacht in wegens Trumps harde beleid tegen steden die weigeren illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten.