Dit hebben de 5 gezondste diëten ter wereld gemeen
De mediterrane keuken wordt vaak als voorbeeld genoemd van een gezond eetpatroon, en ook Aziaten worden geprezen om hun voedzame dieet. Maar wat is de gemeenschappelijke factor in de vijf gezondste eetpatronen ter wereld? Voedingsdeskundige en celebrity trainer Harley Pasternak uit Canada zocht het uit voor zijn boek The 5 Factor World Diet en kwam tot verrassende conclusies.
Delen per e-mail
Het geheim van een gezond eetpatroon, daar zijn we allemaal wel in geïnteresseerd. Harley Pasternak is als voedingsdeskundige en celebrity trainer zo geïntrigeerd door gezonde voeding en de effecten ervan, dat hij de wereld rondtrok om de 5 gezondste voedingspatronen ter wereld te bestuderen. 'Diëten' bedoelt hij in de betekenis van eetgewoonten, niet de horror met calorieën schrappen en honger lijden waarmee wij het woord doorgaans associëren.
Zeewier en veel kleuren op het bord
In veel gezonde eetculturen is samen uitgebreid tafelen erg belangrijk.
Het viel Pasternak op dat Japanners een indrukwekkende variëteit aan zeewier eten en dat Chinezen minstens vijf verschillende kleuren op hun bord hebben bij elke maaltijd. Maar hij stootte vooral ook op grote verschillen tussen het westerse eetpatroon en de andere diëten die hij onder de loep nam. Zo eten wij veel grotere porties, hechten we minder belang aan het eten van lokale en seizoensgebonden producten en voegen we veel zout, suiker en verdikkingsmiddelen toe aan onze voeding. Dit in vergelijking met het gezonde mediterraanse, het Nordic en het Okinawa dieet.
Het belang van samen zijn
Nog een opvallend gemeenschappelijk kenmerk van de vijf gezonde eetpatronen die Pasternak onderzocht: ze maken tijd om van eten echt een gezellig moment te maken. Met de hele familie rond de tafel genieten van verschillende gangen met een glaasje wijn erbij is er vaker norm dan uitzondering. Een gewoonte die in schril contrast staat met ons snel kommetje cornflakes, rechtstaand leeggelepeld in de keuken of een broodje 's middags achter het bureau.
Geen eenduidig succesconcept
Pasternak besluit zijn onderzoek met een belangrijke conclusie: er zijn ontzettend veel eetgewoonten over de hele wereld, en er bestaat niet zoiets als één succesformule voor je gezondheid of om gewicht te verliezen. Wat wél opviel is dat alle vijf culturen die hij onderzocht iets gemeen hebben: ze wandelen veel meer dan de gemiddelde westerling. "Los nog van wat je in je mond stopt, zal je veel slanker zijn en langer leven als je elke dag 6 kilometer wandelt," besluit Pasternak.
De vijf onderzochte eetpatronen
Voor zijn studie analyseerde Harley Pasternak 5 gezonde eetpatronen, die we hier kort samenvatten.
Mediterraans dieet
- Vooral in Griekenland, Italië en Spanje
- Veel lokale en seizoensproducten
- Samen eten met de familie wordt er hoog in het vaandel gedragen
- Veel fruit, groenten, hele graansoorten, noten en olijfolie. Ook vis, pluimvee, en rode wijn (in beperkte mate)
Nieuwe Nordic dieet
- In Scandinavische landen Denemarken, Finland, Ijsland, Noorwegen en Zweden
- Vergelijkbaar met mediterraans dieet, al wordt koolzaadolie gebruikt in plaats van olijfolie
- Veel fruit, groenten, granen, eieren, olie en zeevruchten. Vlees, volle zuivel, desserten en alcohol worden maar beperkt gegeten.
Okinawa dieet
- Kent zijn oorsprong op het Japanse eiland Okinawa
- Een dieet met weinig calorieën maar wel veel gezonde voedingsstoffen
- Kenmerkend zijn zoete aardappel, rijst, groene bladgroenten en groene en gele groenten zoals bijvoorbeeld meloen. Ook tofu en andere sojaproducten zijn populair. Ze mijden zoveel mogelijk vlees, bewerkte voeding, suiker, zout en volle zuivelproducten.
Traditioneel Aziatische dieet
- Verzamelnaam voor verschillende voedingspatronen, samengebracht onder de noemer Asian Diet Pyramid
- Veel rijst, noedels, volle granen, fruit, groenten, zaden en noten. Vis en schaaldieren zijn dagelijkse opties, eieren en gevogelte staan wekelijks op het menu. Rood vlees een snoep wordt maar sporadisch gegeten.
Het 'Franse paradox'-dieet
- De traditionele eetgewoonten in Frankrijk
- Wordt 'Franse paradox' genoemd, omdat Fransen ondanks veel kaas, brood en wijn toch gezond zijn. Volgens onderzoekers heeft dat met hun levensstijl te maken: kleinere porties, traag eten, amper snoepen en veel bewegen.
- Veel kaas, volle zuivelproducten, boter, brood en wijn (in beperkte mate)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Razende honger na het uitgaan? Dit is de reden
Ben je gisteren uitgeweest? Dan heb je waarschijnlijk bij het thuiskomen - dronken of niet - de koelkast even opengetrokken en jezelf beloond met een zogenaamde late night snack. Maar hoe komt het eigenlijk dat je altijd zo'n honger hebt na wat drankjes en dansjes? -
-
Het Pascale-effect: we eten nooit nog als vroeger
Ooit model, toen mevrouw Jambers, vandaag 's lands bestverkochte auteur. Bij Lannoo staat de champagne al koud: als Pascale Naessens volgende week haar zevende kookboek in de rekken legt, scoort ze daarmee in geen tijd haar zevende bestseller. Dat succes vertaalt zich tot vér buiten de boekenwinkel. Sinds Naessens eten we anders, koken we anders en kopen we anders. Alleen al de avocado's? Tachtig procent meerverkoop sinds we massaal 'Puur Genieten'. -
Daarom mag je chips nooit twee keer dippen in saus
We doen het allemaal wel; een chipje dippen in de salsa dip, een hap nemen en nog eens dippen. Je wist waarschijnlijk zelf al wel dat die gewoonte niet bepaald proper is, maar een onderzoek van de Amerikaanse Clemson universiteit toont aan dat twee keer dippen met hetzelfde chipje nog viezer is dan gedacht. -
Dit zijn de beste 55-inch televisies onder 600 euro