Directeurs katholiek basisonderwijs vragen meer beleidsomkadering
De directeurs van het katholiek basisonderwijs vragen dringend meer middelen voor beleidsomkadering. Daarmee willen ze voldoende medewerkers zoals administratief personeel of ict- en zorgcoördinatoren kunnen aanstellen. De directeurs starten een digitale petitie en vragen de Vlaamse regering een concreet plan uit te werken.
De vraag naar meer beleidsomkadering in het basisonderwijs zou al vijftien jaar bestaan. Ook voor de verkiezingen van 2014 is de eis nog eens op tafel gelegd. "In een enquête toen schoof 77 procent van de directeurs het als belangrijkste punt naar voor", zegt Lieven Verkest van de Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs (DCBaO). Maar verschillende instanties, zoals de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR), het Rekenhof en recent nog de OESO, zeggen dat de omkadering van directeurs in het basisonderwijs vandaag ondermaats is.
Overbevraagd
Op de website www.basisonderwijsverdientbeter.com vraagt de organisatie om de eis voor meer beleidsomkadering zoveel mogelijk te steunen. "Met een nieuwe digitale actie willen we terug op die nagel kloppen", zegt Verkest. De administratieve medewerkers zijn nu al overbevraagd en met het M-decreet, dat zoveel mogelijk leerlingen met een beperking in het gewoon onderwijs wil, is er ook nood aan meer zorgcoördinatoren. De digitalisering maakt ook dat er ook extra ict-coördinatoren nodig zijn, zegt de DCBaO.
De petitie loopt tot eind september en wordt dan aan minister van Onderwijs Hilde Crevits overhandigd.
In het secundair onderwijs is er meer bespaard, dat klopt. Maar in ons geval gaat het om een overlevingstoelage
Punten
Om druk op de ketel te houden, zullen de directeurs de Vlaamse regering per trimester punten op het rapport geven.
Scholen krijgen van de overheid "punten" waarmee ze mensen kunnen aanstellen voor omkadering. In het basisonderwijs is dat nu één punt per kind. In het secundair onderwijs is dat vier punten per kind. "De omkadering in het secundair is veel groter. Daar zijn ook specifieke noden. Wij vragen niet hetzelfde. Maar we willen wel een verdubbeling", klinkt het bij de DCBAO.
Lonen
"Beloftes worden immers niet altijd nagekomen", klinkt het. Directeurs van het basisonderwijs zijn nu ingedeeld in drie loonschalen, afhankelijk van het leerlingenaantal. Voor de verkiezingen beloofden vijf partijen om die lonen gelijk te schakelen. "We zijn twee jaar verder en we zien nog altijd niets op dat vlak", zegt Verkest.
Intussen is er wel een besparing van 2,3 procent doorgevoerd op de werkingstoelagen van de basisscholen. "In het secundair onderwijs is dat meer, dat klopt. Maar in ons geval gaat het om een overlevingstoelage. We moeten daar ook mee bouwen of personeel mee aanstellen. Vandaar dat zoveel basisscholen feestjes of andere activiteiten organiseren om de toelage wat te verhogen".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Godsdienstles wordt opnieuw religieuzer
Er zijn plannen om het vak godsdienst in het katholiek onderwijs te hervormen. De Vlaamse bisschoppen willen dat de leerlingen in het secundair de fundamenten van het christendom weer beter leren kennen. Dat blijkt uit een brief van de Antwerpse bisschop Johan Bonny die De Morgen kon inkijken. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit. -
-
PREMIUM
"Na jaartje klaar voor Latijn of automechanica"
In twee jaar tijd is het aantal anderstalige kinderen op Vlaamse scholen ruim verdrievoudigd. Eind vorig schooljaar zaten 8.801 jongeren in een 'onthaalklas'. Daar worden ze klaargestoomd om naar het gewone onderwijs te gaan. -
HLN Shop
Kosten bij de fietsenmaker vermijden: zo gaat een e-bike langer mee
Een elektrische fiets vergt vaak een flinke investering, maar gelukkig heb je er ook jarenlang plezier van. Tenminste, als je hem goed onderhoudt. Maar hoe doe je dat precies? En zijn er specifieke aandachtspunten voor e-bikes die niet gelden voor klassieke fietsen? HLN Shop helpt je op weg.