Dieselwagens tien keer vervuilender dan vrachtwagens en bussen
Moderne dieselwagens produceren meer giftige uitlaatgassen dan vrachtwagens en bussen. Dat is het schokkende resultaat van een nieuwe Europese studie. Volgens de onderzoekers komt dat omdat zware voertuigen in de EU aan strengere tests onderworpen worden dan auto's. Zelfs wagens die voldoen aan de 'Euro 6'-norm produceren eenmaal op de weg veel meer stikstofmonoxide dan in het labo.
Delen per e-mail
Gewone wagens worden nog altijd in een labo getest. Eenmaal op de weg verbruiken ze een pak meer
Stikstofmonoxide (NOx) komt in de lucht terecht door verbrandingsprocessen, onder meer in auto's en elektriciteitscentrales. Volgens het Europees Milieuagentschap veroorzaken deze stoffen jaarlijks tienduizenden vroegtijdige overlijdens in Europa. De tol is het hoogst in Italië en het Verenigd Koninkrijk. Ons land staat met 2.320 overlijdens in 2013 op de zesde plaats.
In Europa zijn veel van die giftige uitlaatgassen afkomstig van dieselwagens, die hier nog altijd enorm populair zijn. Met haar nieuwe studie hoopt de International Council on Clean Transportation (ICCT), een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat ook een sleutelrol speelde bij de ontmaskering van de dieselgate, een kentering te veroorzaken.
Het rapport toont aan dat vrachtwagens en bussen, die getest werden in Duitsland en Finland, beduidend minder NOx uitstoten dan dieselwagens die voldoen aan de strengste emissiestandaard, de 'Euro 6'-norm. Dat komt volgens de onderzoekers door het verschil in emissietests. Zware voertuigen worden in Europa onder veel striktere omstandigheden getest dan personenwagens. De uitstoot wordt met mobiele toestellen gemeten tijdens tests op echte wegen. Gewone wagens worden daarentegen nog altijd in een labo getest. Eenmaal op de weg verbruiken ze echter een pak meer.
Minder dan de helft
De onderzoekers deden de test in realistische rijomstandigheden en vergeleken de uitstoot van vrachtwagens en bussen met die van auto's. De geteste vrachtwagens en bussen stootten gemiddeld ongeveer 210 mg NOx per gereden kilometer uit. Dat is minder dan de helft van de 500 mg die dieselwagens uitstootten. Bussen en vrachtwagens hebben echter grotere motoren en verbranden meer diesel per kilometer. De onderzoekers becijferden dat auto's tien keer meer NOx per liter brandstof produceren. Op de weg blijken ze ongeveer zes keer meer uit te stoten dan toegelaten bij de officiële labotests.
Vroegtijdige overlijdens door NOx-uitstoot 2013
1. ITALIË | 21.040 |
2. VERENIGD KONINKRIJK | 11.940 |
3. DUITSLAND | 10.610 |
4. FRANKRIJK | 8.230 |
5. SPANJE | 4.280 |
6. BELGIË | 2.320 |
7. ROEMENIË | 1.900 |
8. NEDERLAND | 1.820 |
9. POLEN | 1.610 |
10. GRIEKENLAND | 1.490 |
Striktere regels
Het rapport van vandaag komt er in de nasleep van het VW-dieselschandaal, dat uitbrak in 2015 toen bleek dat Volkswagen gesjoemeld had met de uitstoottests voor dieselwagens. Als gevolg worden er vanaf september 2017 striktere regels ingevoerd voor die tests, maar volgens de International Council on Clean Transportation gaat de hervorming niet ver genoeg.
Voortaan zullen ook voor personenwagens mobiele toestellen gebruikt worden om de uitstoot te meten op echte wegen. Maar fabrikanten zullen nog altijd in staat zijn speciale prototypes te selecteren voor die emissietests, waarschuwt het rapport. Volgens de onderzoekers zou het beter zijn de uitstoot van massaproductiewagens te meten, terwijl klanten er op een normale manier mee rijden.
Een dergelijk systeem is al in gebruik in de Verenigde Staten, waar het dieselschandaal voor het eerst aan het licht kwam. De emissietests komen op 17 januari ook ter sprake in de Europese Commissie, maar de ICCT vreest tegenwerking van enkele autofabrikanten en EU-lidstaten.
Volgens de onderzoekers zou het beter zijn de uitstoot van massaproductiewagens te meten, terwijl klanten er op een normale manier mee rijden
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
141 km stilstand, elke dag opnieuw
Beeld het u in: één lange rij stilstaande wagens van Oostende tot Leuven. 141 kilometer, zoveel file stond er vorig jaar elke werkdag opnieuw op de Vlaamse snelwegen. Dat cijfer was nooit eerder zo hoog. De heldentocht in de file wordt steeds lastiger. Die weinig opbeurende boodschap bracht het Vlaams Verkeerscentrum gisteren. -
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
-
Geen taks meer? Dán wil Vlaming wel elektrisch rijden
De verkoop van elektrische wagens aan Vlaamse gezinnen is in nog geen jaar tijd vernegenvoudigd. Met dank aan de Vlaamse premies sinds januari. Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) heeft al bijna 3 miljoen euro uitbetaald. Volgend jaar ligt opnieuw een enveloppe van 5 miljoen klaar. De aanvraag wordt ook makkelijker. -
"Europa negeerde jarenlang signalen van gesjoemel met dieselauto's"
Zowel de lidstaten als de Europese Commissie wisten dat dieselwagens gebruikmaakten van sjoemelsoftware en strategieën hadden om de te hoge uitstoot van schadelijke stoffen te verbergen. Dat is de conclusie van het maandag gepubliceerde ontwerprapport van de onderzoekscommissie van het Europees Parlement die het zogenaamde Dieselgate onder de loep heeft genomen. De Europarlementsleden spreken van wanbeleid. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips.