Di Rupo belooft geen black-outs in 2013 óf 2014
Update"Zelfs al moeten de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 dichtblijven, zal België volgens experts niet geconfronteerd worden met stroompannes. Niet in de winter die komt, noch de winter daarna." Dat zei eerste minister Elio Di Rupo na afloop van het kernkabinet dat zich boog over de (mogelijke) problemen met de centrales.
Nieuwe maatregelen werden op de kern niet overeengekomen. Wel wil de regering dat bepaalde aspecten van het uitrustingsplan voor de kerncentrales dat begin juli werd goedgekeurd, versneld worden uitgevoerd. Zo moet gegarandeerd worden dat het licht effectief blijft branden. Aanvullende maatregelen zijn niet nodig, luidt het.
Maatregelen
Mochten Doel 3 en Tihange 2 moeten sluiten, dan kan teruggevallen worden op de mechanismen die al in de pijplijn zitten, maakt de regering zich sterk. Die mechanismen zijn het langer openhouden van centrales waarvan de sluiting aangekondigd is, steun aan investeringen om de binnenlandse productiecapaciteit te verhogen, verhoogde import van stroom uit het buitenland en een beter beheer van de vraag. Bij piekmomenten zal bijvoorbeeld op onderbreekbare contracten een beroep gedaan moeten worden en zullen installaties mogelijk helemaal afgeschakeld worden van het net.
De regering heeft de voorbije weken verschillende simulaties laten uitvoeren om de exacte impact van een sluiting van Doel 3 (en Tihange 2) te kennen. Telkens ging ze ervan uit dat het uitrustingsplan niet gewijzigd wordt. Als Doel 3 later dit jaar gesloten wordt, zal er in 2015 op piekmomenten maximum 800 MW aan capaciteit ontbreken. Door niet-nucleaire, thermische centrales waarvan aangekondigd werd dat ze zouden sluiten, verplicht langer open te houden, kan dat tekort opgevangen worden. "Aangezien er voor meer dan 900 MW aangekondigde sluitingen zijn, zal het openhouden van deze centrales een oplossing bieden voor 2015 en is de bevoorrading dus gegarandeerd", luidt het.
Extra ingrepen
Mocht naast Doel 3 ook Tihange 2 moeten sluiten, dan ontbreekt er in 2013 maximum 800 MW en in 2015 nogmaals 800 MW. Dat kan opgevangen worden met het hierboven beschreven mechanisme, aangevuld met bijkomende investeringen om de productiecapaciteit te verhogen, onderbreekbare contracten en het afschakelplan.
De topministers benadrukken dat niets van dit alles nieuw is, maar al werd goedgekeurd op 4 juli. In het licht van de actualiteit zullen de verschillende mechanismen nu alleen sneller worden uitgevoerd. Zo zullen de wetteksten die het mogelijk moeten maken om producenten te verplichten hun thermische centrales langer open te houden, zo snel mogelijk naar het parlement gebracht worden. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) benadrukt evenwel dat dit mechanisme pas in werking zal worden gezet als de bevoorrading in gevaar dreigt te komen. Wathelet hoopt overigens van harte dat het niet zover komt. "Het gaat vooral om kool- en gascentrales, " legt hij uit, "soms zijn die 48 jaar oud en dus zeer vervuilend. Als die open zouden moeten blijven, zou dat een keuze zijn die ons door de omstandigheden opgelegd wordt."
Stroomprijs
Over de stroomprijs zei Wathelet dat er een duidelijk onderscheid moet gemaakt worden tussen de productieprijs die op de internationale markt wordt betaald en de consumentenprijs. Of de productieprijs zal stijgen omdat in België met Doel 3 en Tihange 2 2.000 MW aan capaciteit wegvalt, is volgens Wathelet niet eens zeker.
"De sluiting van twee centrales zal misschien een impact hebben op de productieprijs op de markt, maar wij kunnen ervoor zorgen dat de impact van de markt beperkt blijft en de prijs voor de consument niet stijgt", maakt hij zich sterk. Hij spreekt van een "zo laag mogelijke prijs".
Toekomst
Wat de toekomst van de twee geviseerde centrales zelf betreft, wacht de regering op de lopende onderzoeken. Rond 18 september zal ze al een eerste indicatie krijgen van hoe Tihange 2 eraan toe is: kent het reactorvat dezelfde scheurtjes als het vat in Doel? Voor een definitieve beslissing over de centrales - blijven ze open of moeten ze dicht - is het volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wachten tot "ten vroegste eind november, begin december". Tegen dan moeten de onderzoeken van Electrabel, het controleagentschap FANC en een "internationaal panel van onafhankelijke experts die geen enkele link met België hebben", afgerond zijn. Maar, zei Milquet, ook met de nodige expertenverslagen op zak blijven de beslissingen over de toekomst van Doel 3 en Tihange 2 een politieke beslissing.
Maar wat er precies beslist zal worden, daarop wilde Di Rupo, noch Wathelet, noch Milquet vooruitlopen. "In dit stadium is het te vroeg om welke conclusie dan ook te trekken over de centrales van Doel 3 en Tihange 2", luidde het. "Vanzelfsprekend zullen de twee centrales niet heropstarten zonder dat de regering alle garanties heeft gekregen, zowel van het controleagentschap als van het panel van internationale experts, dat de foutindicaties geen enkel risico inhouden voor de bevolking, de werknemers en het milieu."
Bij de start van het kernkabinet was bij Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne nog te horen dat het uitrustingsplan van begin juli bij een sluiting "eventueel" gewijzigd moet worden. Maar dat blijkt dus niet nodig, het plan is volgens het kernkabinet toereikend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Extra meetpunten rond kerncentrale Doel
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) plaatst binnenkort zes extra meetpunten in een cirkel op drie tot vijf kilometer rond de kerncentrale in Doel. Er komt ook een extra meetpunt in het Meetjesland dichtbij de grens met het Nederlandse Borssele, waar ook een kerncentrale staat. Dat deelde het FANC mee bij de voorstelling van het vernieuwde Telerad-netwerk in Gent. -
Independer
Ga je scheiden? Dit zijn de gevolgen voor je verzekeringen
Scheiden heeft niet alleen emotionele consequenties. Je moet plots ook een heleboel praktische zaken regelen om met je ‘nieuwe leven’ te kunnen beginnen. Hoe breng je bijvoorbeeld je verschillende verzekeringspolissen in orde? Independer.be adviseert. -
Vtwonen
Ongestoord zonnen op je balkon: met deze tips krijgen gluurders geen kans
Woon je in een appartement of woning zonder tuin, maar mét balkon? Dan ben je daar de komende periode vast veel te vinden. Het enige nadeel zijn de mogelijke buren die het zonnen er net wat minder comfortabel kunnen maken. Vtwonen.be geeft enkele handige tips om mét stijl meer privacy op je (dak)terras te creëren. -
-
Jobat
Dit zijn de 5 grootste afknappers op je cv
Je cv moet ervoor zorgen dat een potentiële werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Het is dus van groot belang dat je met je cv niet je eigen ruiten ingooit. Jobat.be overloopt daarom vijf afknappers die je absoluut moet vermijden. -
Kernkabinet buigt zich over gesloten kerncentrales
Het federale kernkabinet keert maandag terug uit vakantie om zich te buigen over de impact van de huidige sluiting van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Ook staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet en topman van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle Willy De Roovere tekenen present. -
Update
Wathelet: "Deze winter geen stroompannes"
De elektriciteitsbevoorrading zal de komende winter niet in gevaar komen, als er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Dat heeft staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) vandaag gezegd voor aanvang van het kernkabinet. De topministers, Wathelet en FANC-topman Willy De Roovere zitten bijeen over de mogelijke problemen in de nucleaire centrales Doel 3 en Tihange 2.