Deze terreurcel jaagt de VS nog meer de stuipen op het lijf dan IS
Ooit stond 'Khorasan' voor een bloeiende handelsregio in Centraal-Azië, vandaag is het een naam die de haren ten berge doet rijzen bij inlichtendiensten. Met aan het hoofd een voormalige poulain van Osama Bin Laden groeit Khorasan stilaan uit tot een terreurgroep die de dreiging van IS overschaduwt.
Het doel van van Khorasan in Syrië is niet om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te bestrijden, wel om er rekruten te oogsten voor hun eigen plan: terreur tegen de VS.
De terreurcel Khorasan, genoemd naar een historische streek - pal op de zijderoute - die ooit delen van Iran, Afghanistan, Tadzjikistan, Oezbekistan, Pakistan en Turkmenistan overspande, heeft zich ontwikkeld rond al-Qaidalid Muhsin al-Fadhli, die een vertrouweling was van Osama bin Laden. De groepering van ervaren jihadi's uit Afghanistan en Pakistan zag een kans in de chaos van Syrië om er te gaan samenwerken met die andere al-Qaedatak, al-Nusra.
Het doel van van Khorasan is echter niet het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te bestrijden, wel om er rekruten te oogsten voor hun eigen plan: terreur tegen de VS. In Syrië zoeken ze specifiek naar westerse jihadi's, omdat ze met hun paspoorten minder opvallen en dus meer kans hebben om probleemloos op een vlucht naar de VS te geraken. Khorasan is zo uitgegroeid tot een allegaartje van strijders uit Pakistan, Afghanistan, Jemen, Noord-Afrika en het westen.
Onderbroekbom
En zo steekt, 13 jaar na 9/11 een oude dreiging weer de kop op: aanslagen met of op vliegtuigen. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zou Khorasan samenwerken met Jemenitische bommenspecialisten van al-Qaida op het Arabische Schiereiland (ook wel AQAP genoemd). Die slaagden er al enkele keren in om explosieven op een vlucht te smokkelen, onder meer in printerinktpatronen, doch geen enkele keer lukte het om het vliegtuig ook daadwerkelijk te doen neerstorten.
Eén van de meest opvallende wapenfeiten van AQAP was de onderbroekbom die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab probeerde te doen onploffen op weg naar Detroit, in een vlucht van Northwest Airlines, op 25 december 2009. De bom maakte echter alleen rook en vuur, waarna Abdulmutallab door een passagier overmeesterd kon worden.
De luchtaanvallen die de VS en hun bondgenoten tegen IS uitvoeren zouden zelfs ongewild het door IS verzwakte al-Nusrafront in Syrië weer een duwtje in de rug kunnen geven.
Ergernis
Dat alles verklaart waarom het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James R. Clapper Jr. onlangs Khorasan bestempelde als "een grotere bedreiging voor de binnenlandse veiligheid dan Islamitische Staat". Het is een citaat dat qua timing enige ergernis verraadt: in inlichtingenmiddens wordt er duidelijk gefoeterd op de ietwat overdreven focus op IS, dat nog voluit gericht is op territoriumwinst en -consolidatie in Irak en Syrië. De échte, directe terrorismedreiging voor de Amerikanen is volgens de kenners nog altijd afkomstig van al-Qaedatakken als al-Nusra en Khorasan.
Meer nog: de luchtaanvallen die de VS en hun bondgenoten tegen IS uitvoeren zouden zelfs ongewild het door IS verzwakte al-Nusrafront in Syrië weer een duwtje in de rug kunnen geven. Het is en blijft de enige terreurorganisatie met al dan niet slapende cellen in heel Syrië, die bovendien loyaal is aan al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri. Die redenering geeft dan weer argumenten aan het kamp dat voor 'boots on the ground' in Irak en Syrië pleit.
Wie is Khorasanleider Muhsin al-Fadhli?
De 33-jarige Koeweiti Musin al-Fadhli is een ware 'ancien' van al-Qaida en dus geen koorknaapje. Hij draait er al mee van vóór 11 september 2001 en zou één van de weinigen zijn geweest die vooraf weet hadden van de plannen voor de aanslagen. In 2002 was hij betrokken bij de aanslag op de Franse olietanker MV Limburg in de Golf van Aden, waarbij één man om het leven kwam en duizenden liters ruwe olie de baai instroomden.
Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij enkele terroristische aanslagen in Saoedi-Arabië en zou hij meegevochten hebben met de taliban en al-Qaida in Afghanistan. Als hoofd van al-Qaida in Iran, waar hij de plaats van Yasin al Suri innam, leverde hij de voorbije jaren financiële en logistieke hulp aan de terreurorganisatie. Sinds midden 2013 zou hij zich in Syrië bevinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse overheid waarschuwt voor nieuwe gevaarlijke terreurgroep
De Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen na de opmars van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) voor de opkomst van de nagenoeg onbekende groep Chorasan. De vorig jaar in Syrië opgerichte militie wordt aangevoerd door Muhsin al-Fadli (33), een van de vertrouwelingen van de gedode al-Qaida-leider Osama bin Laden. Dat meldt de 'New York Times' onder aanhaling van de geheime dienst. De terreurgroep zou plannen hebben om aanslagen in de Verenigde Staten of op Amerikaanse instellingen in het buitenland te plegen. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
-
Moslimextremisten willen van terroristenlijst
Strijders van het extremistische al-Nusrafront in Syrië eisen dat hun groepering van de internationale terrorismelijst wordt gehaald in ruil voor de vrijlating van de ontvoerde Fijische blauwhelmen. Ook willen ze een vergoeding voor drie strijders die zijn omgekomen in gevechten met de VN-militairen. -
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama.