Daarom mag je chips nooit twee keer dippen in saus
We doen het allemaal wel; een chipje dippen in de salsa dip, een hap nemen en nog eens dippen. Je wist waarschijnlijk zelf al wel dat die gewoonte niet bepaald proper is, maar een onderzoek van de Amerikaanse Clemson universiteit toont aan dat twee keer dippen met hetzelfde chipje nog viezer is dan gedacht.
Delen per e-mail
Het onderzoek werd al in 2009 uitgevoerd, maar onlangs werd het pas gepubliceerd in het Harvard University's Healthbeat journal. Onderzoekers van de universiteit van Clemson onderzochten daarvoor verschillende dipsauzen op het aantal bacteriën, voor en na iemand er voor de tweede keer in gedipt had. Zoals verwacht, was het aantal bacteriën na twee keer dippen flink de hoogte in gegaan. In sommige gevallen was het aantal bacteriën zelfs verdubbeld. De onderzochte waterige dipsauzen als salsa bleken wel een stuk vatbaarder te zijn voor bacteriën dan sauzen die dikker zijn van consistentie. Denk daarbij aan guacamole en kaassaus.
Is het dan echt zo erg om twee keer te dippen vraag je jezelf nu waarschijnlijk af? Iedereen heeft zo'n zevenhonderd verschillende bacteriën leven in zijn of haar mond. Zolang je niet zelf ziek bent (en je immuunsysteem verzwakt is) en de andere chipsetende mensen niet ziek zijn, is er geen enkel probleem, zeggen de onderzoekers. Zit je gezellig te dippen met iemand die snipverkouden is? Dan kunnen jullie allebei wel (nog) zieker worden. Dood ga je er dus niet van, maar let toch even op als jij of je tafelgenoten ziek zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Hoax ontkracht: dit betekenen de gekleurde vierkantjes op tandpastatubes
Op het web verschijnen her en der berichten over de ware betekenis van de gekleurde vierkantjes onderaan op tandpastatubes. Ze zouden aangeven of de samenstelling van de tandpasta natuurlijk of chemisch is, voor mensen die te lui zijn om de ingrediëntenlijst te lezen. Daar blijkt echter helemaal niets van aan te zijn. -
Met deze truc moeten je kleren fors minder lang de droogkast in
Een droogkast maakt bij de meeste mensen een onmisbaar deel uit van het huishouden, maar helaas verbruikt het handige apparaat ook erg veel energie. En goed voor je kleren is het ook al niet. Omdat wij liever geen vrede nemen met handdoeken die zo hard zijn als schuurpapier, delen we een trucje om het droogproces flink te verkorten. -
-
Het Pascale-effect: we eten nooit nog als vroeger
Ooit model, toen mevrouw Jambers, vandaag 's lands bestverkochte auteur. Bij Lannoo staat de champagne al koud: als Pascale Naessens volgende week haar zevende kookboek in de rekken legt, scoort ze daarmee in geen tijd haar zevende bestseller. Dat succes vertaalt zich tot vér buiten de boekenwinkel. Sinds Naessens eten we anders, koken we anders en kopen we anders. Alleen al de avocado's? Tachtig procent meerverkoop sinds we massaal 'Puur Genieten'. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.