Foto AP
Volledig scherm
© Foto AP

Cijfers bewijzen meer rampen, minder doden

Het slechte nieuws eerst: als u na Harvey en Irma én de aardbeving in Mexico het gevoel hebt dat de wereld steeds vaker door natuurrampen wordt getroffen, dan hebt u gelijk. Gelukkig is er ook goed nieuws: daar vallen steeds minder doden bij.

 1. Waarom simultaan trio orkanen Irma, Jose en Katia zo uitzonderlijk is

  Waarom simultaan trio orkanen Irma, Jose en Katia zo uitzonder­lijk is

  Drie sterke orkanen in het Atlantisch bassin dreigen aan land te gaan en dat is ongezien in de voorbije eeuwen. Ook in 2010 waren er drie simultane orkanen in het Atlantisch bassin, maar nooit eerder riskeerden er drie aan land te komen. Dat kan dit weekend het geval zijn en de gevolgen zullen naar alle verwachtingen desastreus zijn. En dan hebben we het nog niet over Harvey, die Texas en Louisiana recent teisterde. Nooit eerder werden de VS in één orkaanseizoen getroffen door twee orkanen met de kracht van Harvey en Irma. Het simultaan optreden van verschillende orkanen wordt in de meteorologie 'fujiwhara' genoemd.
 2. Grootste evacuatie ooit uit Amerikaanse geschiedenis: "Catastrofale storm die we nooit hebben meegemaakt"
  orkaan Irma

  Grootste evacuatie ooit uit Amerikaan­se geschiede­nis: "Catastro­fa­le storm die we nooit hebben meegemaakt"

  Op het eiland Cuba zijn meer dan een miljoen mensen geëvacueerd voor orkaan Irma die afgelopen nacht aan land is gegaan. De Amerikaanse autoriteiten roepen op hun beurt de inwoners van verschillende districten in Florida op hun huizen te verlaten. In totaal zijn 6,3 miljoen mensen gevraagd te evacueren. Bij de doortocht van Irma in de Caraïben zijn al zeker 22 dodelijke slachtoffers geteld. Op Sint-Maarten is officieel de noodtoestand van kracht. Irma is even in kracht gedaald, van categorie 4 naar categorie 3, maar vermoed wordt dat hij op weg naar Florida opnieuw krachtiger zal worden.
 1. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.