Bonte: "Imam uit Ripoll verbleef in Vilvoorde"
VideoDe imam uit Ripoll die genoemd wordt als spilfiguur van de terreurcel die de aanslagen in Barcelona en Cambrils pleegde, heeft "zeker van januari tot maart vorig jaar" in Vilvoorde verbleven. Dat heeft burgemeester Hans Bonte (sp.a) bevestigd aan onze redactie. Buren van de man hadden vandaag in Spaanse media verklaard dat Abdelbaki Es Satty (42) sinds 2015 meermaals naar ons land is gereisd.
In het onderzoek naar de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils van afgelopen donderdag, concentreren de speurders zich steeds meer op de rol van Abdelbaki Es Satty. Die man, de imam van het stadje Ripoll waar ook de meeste verdachten van afkomstig waren, zou verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van de jonge daders.
Spaanse media hadden eerder vandaag bericht dat Es Satty de voorbije jaren meerdere keren naar ons land is afgereisd en dat hij er een tijdje zou hebben gewoond. De veertiger zou mogelijk in Vilvoorde en Diegem, bij Machelen, verbleven hebben.
Burgemeester Bonte bevestigt nu dat de man alvast in Vilvoorde is geweest. "Hij was hier zeker van januari tot maart vorig jaar. Dat kan ik bevestigen", zegt hij aan onze redactie. De imam of "iemand met dezelfde naam" zocht contact met verschillende moskeeën om er als gebedsvoorganger aan de slag te gaan.
Hij stond toen niet gekend als geradicaliseerd. Volgens Bonte ging het om een "vluchtige aanwezigheid" en stond hij mogelijk ook in contact met moskeeën in het Brusselse gewest. "Het nieuws is hard aangekomen", klinkt het nog bij Bonte. "Als stad waren we sinds 2014 grotendeels verlost van het terrorismeprobleem, en nu worden we er onrechtstreeks weer aan gelinkt."
Of de man ook in Diegem is geweest, kon niet bevestigd worden. Burgemeester Jan-Pierre De Groef was zondagnamiddag niet bereikbaar.
Federaal parket
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet zondagmiddag op Twitter weten dat de imam -onder de naam Abdelbaki Es Satty- niet gekend is bij de Dienst Vreemdelingenzaken. "Hij heeft dus nooit een Belgische verblijfskaart aangevraagd of gekregen. Uiteraard kan hij wel in België geweest zijn, over deze info beschikt mijn administratie DVZ niet", klinkt het.
Het Belgische federaal parket laat weten dat het vanzelfsprekend actief zal meewerken aan iedere vraag van de Spaanse autoriteiten om rechtshulp.
11 maart 2004
El Periodico schrijft overigens ook dat de naam van Abdelbaki Es Satty opduikt in een operatie in Spanje na de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid. Tijdens de zogenaamde operatie 'Chacal' (Jakhals, in het Spaans) werden fotokopieën van documenten van Es Satty teruggevonden in het huis van een van de hoofdverdachten, Mohamed Mrabet Fhasi. Die man werd veroordeeld door de Spaanse Audiencia Nacional voor het rekruteren van terroristen, een veroordeling die in beroep werd vernietigd.
De Audiencia achtte het bewezen dat Mrabet deel was van een cel die vanuit de Catalaanse stad Santa Coloma de Gramenet hielp om terreurverdachte Mohamed Belhadj na de aanslagen van 11 maart te doen onderduiken, schrijft El Periodico. Mohamed Belhadj vluchtte na Madrid via België en Nederland, om uiteindelijk in Syrië gearresteerd te worden. Zijn broer Youssef werd destijds in Brussel gearresteerd.
Vermoed wordt dat Abdelbaki Es Satty omkwam bij de ontploffing woensdag in een huis in Alcanar. De politie gaat ervan uit dat vanuit het huis de aanslagen werden gepland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De solden zijn in het land. Deze 15 trendtassen scoor je nu al met een fikse korting
De soldenperiode is weer aangebroken: hét moment om jezelf op een nieuwe handtas te trakteren. Op zoek naar een feestelijke clutch, een praktische crossbodytas of een chique schoudertas, maar geen zin om op koopjesjacht te trekken? Wij deden het speurwerk voor jou. Deze kwalitatieve tassen scoor je nu al met een mooie korting. -
Nieuwe doorbraak: "Resten van derde persoon gevonden in ontplofte huis Alcanar"
Er is een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar de daders van de aanslagen op de Ramblas en Cambrils. Een derde lichaam werd aangetroffen in het ontplofte huis in Alcanar, dat hebben bronnen van de Spaanse antiterreureenheid aan de krant El Pais gezegd. In dat huis vond de politie meer dan 100 gasflessen. -
Politie jaagt op laatste verdachte aanslag in Barcelona: "Verlegen jongen die nooit problemen had"
De Spaanse politie houdt momenteel een klopjacht op Younes Abouyaaqoub (22), de laatste verdachte van de aanslag in Barcelona die nog op vrije voeten is. De politie vermoedt intussen dat hij - en niet de doodgeschoten Moussa Oukabir (17) - achter het stuur zat van de bestelwagen die donderdag zeker 13 doden en meer dan 100 gewonden maakte op de Ramblas. Een jonge vrouw die bij Abouyaaqoub op school zat omschrijft hem intussen als een "erg verlegen jongen die nooit problemen had". -
-
Livios
Vijf tips van groenexpert om je tuin te beschermen tegen droogte: “Te veel water geven, maakt je gras lui”
-
OVERZICHT: Wie zijn de 12 vermoedelijke leden van de jihadistische cel?
De twaalf leden van de jihadistische cel die achter de aanslagen in Catalonië zou zitten, die 15 doden en meer dan 120 gewonden heeft geëist, zijn "opgepakt of dood". Dat zegt de politie. Onder hen zijn er zeker acht Marokkanen en één Spanjaard. Geen enkele van de gearresteerde verdachten of omgekomen daders stond bekend bij de politie voor terreurgerelateerde feiten. Sommigen waren wel gekende criminelen. -
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
Update
"Sleutelfiguur in terreurcel Barcelona reisde regelmatig naar België"
De imam uit Ripoll, die als spilfiguur gezien wordt in de terreurcel die de aanslagen pleegde in Barcelona en Cambrils, zou in ons land hebben verbleven. Spaanse media melden dat de man geregeld naar België reisde. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (sp.a), bevestigt intussen dat de man "van januari tot maart 2016" in Vilvoorde verbleef. Of hij nog in andere steden of gemeenten verbleef, is voorlopig niet duidelijk.