Binnenkort geen frisdrank en snoep meer op school
De onderwijskoepels en voedingsindustrie hebben een overeenkomst bereikt om suikerrijke dranken en ongezonde tussendoortjes uit scholen te bannen. Op termijn worden enkel nog melk, water, fruit en groenten aangeboden op middelbare scholen. Basisscholen zijn al frisdrank- en snoepvrij. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.
Delen per e-mail
Vandaag ondertekenen het onderwijs en de koepelorganisatie van de voedingsindustrie, Fevia, een pact om ongezond eten en drinken uit scholen te verbannen. Het pact, dat gebaseerd is op de aanbevelingen van Vigez, is er op vraag van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) gekomen na maanden onderhandelen. Het is de eerste keer dat alle partijen zich gaan inzetten om suikerrijke producten uit het onderwijs te weren.
"De geesten zijn eindelijk rijp", zegt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (Vigez) blij in Het Nieuwsblad.
"Zal gezondheid van jongeren ten goede komen"
"Samen werken we aan een gezond basisaanbod op elke school in Vlaanderen", aldus Crevits. "We streven tegen het schooljaar 2020-2021 om in een evenwichtig en gevarieerd aanbod dranken en tussendoortjes in de scholen te voorzien."
"Dat overheid, onderwijspartners en spelers uit de voedingsindustrie een engagementsverklaring over gezonde drankjes en tussendoortjes op school ondertekenen, zal de gezondheid van onze jongeren ten goede komen", aldus Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. "Gezonde voeding is ook een thema dat uitgebreid aan bod zal komen op de gezondheidsconferentie op 16 en 17 december."
Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van GO!-onderwijs, ondertekende de verklaring in naam van de onderwijspartners. "De onderwijsverstrekkers willen gezondheidsbevorderend werken. Kiezen voor ongezond is vaak veel te gemakkelijk. Op school kunnen we onze leerlingen stimuleren en motiveren om te kiezen voor gezonde voeding en dranken. Met deze engagementsverklaring willen we de scholen, centra en academies hierbij ondersteunen", aldus Verdyck.
"Het belang van een evenwichtig voedingspatroon leer je best aan op jonge leeftijd", aldus Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie. "Voedingsbedrijven investeren in innovatie en kleinere portiegroottes zodat ook jongeren kunnen kiezen uit producten die passen binnen dit engagement."
Gezonde alternatieven
Concreet worden de producten in vier categorieën opgedeeld. Water, melk en vers fruit behoren tot het aanmoedigingsbeleid en zijn steeds ruim beschikbaar. Producten uit het gedoogbeleid, zoals fruitsap en yoghurt met fruit, zijn beperkt beschikbaar. De scholen kiezen zelf in welke mate die producten beschikbaar zijn.
Voedingsproducten die tot het uitdoofbeleid behoren, zoals gesuikerde frisdrank en worstenbroodjes, zijn beperkt beschikbaar. De scholen kiezen ervoor dat aanbod af te bouwen tegen 2020-2021. Producten uit het verbodsbeleid worden ten slotte helemaal niet aangeboden op school. Het gaat dan om bijvoorbeeld energiedranken en alcohol.
Leveranciers van automaten zullen nu gezonde alternatieven aanbieden en promoten. Er komen termijnen waarop de automaten gevuld moeten zijn met fruit en rijstwafels.
Slechts een engagementsverklaring
Op dit moment staan in 65 procent van de middelbare scholen nog frisdrankautomaten. Het pact dat vandaag wordt gesloten is slechts een engagementsverklaring, waardoor de beslissing om de maatregelen ook echt te implementeren bij de scholen zelf blijft liggen. "Maar als sommige scholen de ambitieuze doelen niet halen, zullen we kijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn", zegt Loes Neven van het Vigez in Het Nieuwsblad.
Extra centje
Voor veel scholen waren de automaten ook een manier om een extra centje bij te verdienen: jaarlijks haalden ze al gauw enkele duizenden euro's aan extra inkomsten op aan het geld dat de leerlingen in de automaten stopten in ruil voor frisdrank of snoep. Verwacht wordt dat die inkomsten dalen wanneer de fruit- en rijstwafelautomaten hun intrede doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
NINA & LIDL
De ideale snack na het sporten: mango-energieballetjes
Snoepen is gezond! Of toch als je de snoepjes zelf maakt. Na het sporten zijn deze gezonde balletjes van havermout en fruit een fantastische oppepper. Goed voor je, en onweerstaanbaar lekker! -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
-
Zieke kinderen krijgen volgend jaar al na vier weken afwezigheid internetonderwijs
Vanaf Nieuwjaar kunnen langdurig zieke kinderen sneller een beroep doen op internetonderwijs op afstand. Nu kan dat vanaf zes weken ziekte, vanaf 2017 wordt dat mogelijk vanaf vier weken ziekte. De aanpassing is mogelijk dankzij een betere dienstverlening en bijkomend materiaal. Dat schrijft De Zondag. -
Helft missen stapt op na ruzie: "Wie niet genoeg snoepzakjes verkocht, kreeg geen eten"
"We willen het land opnieuw een échte Miss schenken. Anders dan het bij het oubollige Miss België." Miss Exclusive-organisator Ken Stevens sprak eerder deze week klare taal in deze krant. Vandaag, twee dagen voor de finale van zijn verkiezing in het casino van Knokke, blijken maar liefst negen van zijn twintig finalistes weggevlucht bij de man die al eerder voor oplichting werd veroordeeld. "Al het geld voor goede doelen gaat naar de financiering van zijn luxe-leventje." "Onzin," aldus Stevens. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt.