Benoît maakt herdenkingskunstwerk voor Maalbeek
AANSLAGEN BRUSSELKunstenaar Benoît Van Innis, wiens portretten de perrons van het metrostation Maalbeek sieren, heeft in een gesprek met brusselnieuws.be laten weten dat hij een herdenkingskunstwerk zal maken voor het getroffen metrostation.
Delen per e-mail
De ontploffing heeft, doordat ze ondergronds was, minder lelijk huis gehouden in het metrostation
Van Innis bracht gisteren een bezoek aan het metrostation Maalbeek om de schade aan zijn huidige werken vast te stellen. De portretten aan de perrons zijn, als bij wonder, zo goed als volledig gespaard gebleven. De kleine herstellingen die nodig zijn, er ontbreken enkele tegels, gebeuren in samenwerking met de architect van het metrostation, Paul Vermeulen. De kunstenaar bevestigde aan brusselnieuws.be dat er ook een herdenkingskunstwerk zal komen.
"Het werk aan de lager gelegen mezzanine, die naar de uitgang van de Etterbeekse Steenweg leidt, is wel beschadigd. Het idee is dan ook om op die plek een herdenkingswerk te maken in plaats van het werk te restaureren." Voor de uitwerking ervan staat van Innis al in contact met de MIVB. Hij schat dat het kunstwerk in de loop van de maand juni af zal zijn.
Het bezoek aan het metrostation heeft wel indruk gemaakt op de kunstenaar. "Als je de informatie over de aanslagen volgt op radio en televisie, denk je aan totale verwoesting. En, hoe eigenaardig het ook is, als je dan de materiële schade ziet in metrostation Maalbeek, valt dat in vergelijking met de vernieling in Zaventem nogal mee. De ontploffing heeft, doordat ze ondergronds was, minder lelijk huis gehouden in het metrostation."
"Nog niks op papier"
Er is nog geen beslissing over wat het eventuele herdenkingskunstwerk zal inhouden in het metrostation Maalbeek. Dat zegt de woordvoerster van Mobiel Brussel, Camille Thiry. "Er is nog niks getekend", zegt ook de artiest aan Belga. "Het is nog te vroeg om nu al te praten over welke vorm een of ander herdenkingsteken zal krijgen", zegt Thiry. "Alle beslissingen over de werkzaamheden in het station moeten collectief worden genomen."
Openbaarvervoermaatschappij MIVB en Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet lieten eveneens weten dat ze geen informatie over het onderwerp hebben.
Benoît Van Innis op zijn beurt benadrukt dat er in dit stadium nog geen beslissing werd genomen. "Er staat nog niks op papier. Er is nog niks getekend. Er ligt nog niks concreet op tafel."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
HLN Drive
Cabrio on a budget: dit zijn de goedkoopste (maar daarom niet minder knappe) exemplaren
De zomer komt eraan en daarmee ook die zin om erop uit te trekken. Waarom niet met een cabrio op roadtrip door eigen land? HLN Drive zocht de 5 goedkoopste cabrio’s (allemaal onder de 30.000 euro) en analyseert ze. -
Video
Nieuwe beelden tonen schade meteen na aanslag op metro Maalbeek
Er zijn nieuwe beelden opgedoken waarop de schade aan het metrostel te zien is dat getroffen werd bij de aanslagen op 22 maart in Brussel. Bij de aanslagen op de luchthaven en in het metrostation Maalbeek kwamen 32 mensen om het leven. Het zal volgens de MIVB nog weken duren voor de schade aan het station hersteld is. -
-
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
BRUGGE
"Plots kent iedereen mijn werk. Jammer dat het zo moet gebeuren"
De aanslag op een metrostel dat net halte Maalbeek buitenreed, heeft voor geboren Bruggeling Benoît van Innis een vreemd gevolg. De kunstenaar is in één klap wereldberoemd met zijn klarelijnportretten die er sinds het jaar 2000 op de witte tegelmuren prijken. "De acht portretten symboliseren plots het beeld van de onschuldige slachtoffers. Als ze beschadigd zijn, wil ik ze gerust herstellen." -
Beursplein Brussel
Honderden mensen aan de Brusselse Beurs zingen tegen terreur en angst
Een duizendtal mensen heeft vanmiddag deelgenomen aan het zangmoment aan de Brusselse Beurs. Het initiatief ging uit van de Brusselse cultuursector en de verschillende Brusselse cultuurhuizen.