Afvalverbrandingsovens ontvangen miljoenen aan groenestroomcertificaten
Sinds 2004 zijn voor minstens 250 miljoen euro aan groenestroomcertificaten uitgereikt aan huisvuilverbrandingsovens, berekende VRT Nieuws vandaag. Die ovens krijgen certificaten omdat er tijdens de verbranding ook elektriciteit wordt gemaakt. Maar veel experts beschouwen dat niet als een duurzame energiebron. En de Vlamingen betalen ervoor via hun elektriciteitsfactuur.
Delen per e-mail
Bij de verbranding van huisvuilafval komt er hitte vrij waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Sinds tien jaar krijgen afvalverbrandingsovens hier groenestroomcertificaten voor. Een zeer interessante financieringsbron aangezien de Vlaamse overheid de helft van het afval als groen beschouwt.
Voor de Vlaamse overheid heeft dit als voordeel dat ze aan Europa kan zeggen dat ze veel hernieuwbare energie heeft. De consument betaalt er wel voor via de elektriciteitsfactuur. Hoe groener de afvalverbranding, hoe meer groenestroomcertificaten, hoe meer de verbruiker betaalt.
Niet iedereen is overtuigd van de duurzaamheid van deze energiebron. De meeste Europese landen geven daarom geen steun, en ook Wallonië doet dat niet. In Vlaanderen staat de teller intussen op 250 miljoen euro, en het bedrag zal tot in 2019 verder oplopen.
Tommelein: "Nieuwe afvalverbrandingsovens krijgen geen groencertificaten meer"
"De groenestroomcertificaten voor installaties voor de verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval zijn een beslissing uit het verleden. Die engagementen kunnen we niet zomaar verbreken"
Nieuwe afvalverbrandingsovens zullen geen groenestroomcertificaten meer krijgen. Dat zegt Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie (Open Vld), woensdag nadat VRT Nieuws had berekend dat de afvalverbrandingsovens 250 miljoen euro aan groencertificaten krijgen.
Tommelein laat weten dat hij het energiebesluit deze zomer heeft aangepast zodat nieuwe kleine installaties voor verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval niet meer zullen kunnen rekenen op groenestroomcertificaten. Grote installaties, meer dan 20 megawatt, waarvoor geen project was ingediend voor het begin van 2013 kregen die steun al langer niet meer, luidt een persbericht van Tommelein.
De groenestroomcertificaten die toch nog worden uitbetaald, zijn een erfenis uit het verleden. "De groenestroomcertificaten voor installaties voor de verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval zijn een beslissing uit het verleden. Die engagementen kunnen we niet zomaar verbreken", zegt Bart Tommelein.
Nieuw investeringssysteem
Toch speelt "groene warmte" een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling rond hernieuwbare energie. Om niet het kind met het badwater weg te gooien, ontwikkelde de minister een nieuw investeringssysteem: "oproep groene warmte".
Het verschil met groenestroomcertificaten is dat het gaat om "een investeringssteun van een beperkt bedrag, waarbij enkel de investering voor de warmterecuperatie in aanmerking komt en waarbij we, anders dan bij groenestroomcertificaten, niet jarenlang vastzitten aan een ondersteuning waar we niet meer onderuit kunnen", aldus nog Tommelein.
De Vlaamse regering voorziet jaarlijks 10,5 miljoen euro voor dit nieuwe systeem. Vorig jaar werd er 8,6 miljoen euro toegekend aan vijftien projecten, geeft de woordvoerster van Tommelein nog mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Test Ford Puma ST: sportieve gezinsvriend
In de jaren 90 was de Ford Puma een knapgelijnde coupé, de tand des tijds zorgde er echter voor dat het model het nu wat hoger van de grond zoekt. Toch valt er nog altijd flink wat lol te trappen met de Puma, vooral in zijn sportievere ST-uitvoering. HLN Drive deed de test. -
Livios
We kiezen steeds vaker voor een inductiekookplaat
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
-
"In 2020 gaat het licht uit"
Ondanks de extra zonnepanelen en windenergie waarop Bart Tommelein mikt, is het niet gegarandeerd dat we vanaf 2020 het licht nog kunnen aanknippen. In de winter dreigt er dan een tekort van 1.414 megawattuur, het equivalent van anderhalve kerncentrale. -
Groene energie
Tommelein (Open Vld) heeft spreidingsplan klaar: "Laadpalen in elke gemeente"
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zet volop in op elektrische voertuigen. Hij heeft een spreidingsplan klaar voor 2.500 nieuwe laadpalen, in elke gemeente minstens één. Dat schrijft De Zondag.