700 Belgen wonen in Japan, Belgische hulp stand-by
UpdateHet is niet duidelijk hoeveel Belgen in Japan zijn, nu de verwoestende aardbeving en tsunami het land hebben getroffen. Volgens Buitenlandse Zaken staan ongeveer 700 Belgen geregistreerd als inwoner van Japan, maar is niet exact geweten hoeveel Belgische toeristen er momenteel verblijven.
Delen per e-mail
Het personeel van de Belgische ambassade in Tokio probeert in contact te komen met de 700 Belgische inwoners ter plaatse. "We hebben hier in Brussel weinig oproepen gekregen, maar wie wil, kan terecht op het permanente crisisnummer 02/501.81.11", zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Toeristen
Aan het reisadvies voor Japan wordt momenteel nog gewerkt. Vanaf Brussels Airport vinden er geen rechtstreekse vluchten naar Japan plaats, zo bevestigt woordvoerder Jan Van der Cruysse. "Reizigers afkomstig uit Japan reizen via Parijs, Frankfurt, Londen of Amsterdam."
De voornaamste Belgische touroperators laten weten dat hun reizigers niet getroffen werden door de aardbeving. De groep Thomas Cook/Neckermann/Pégase biedt namelijk geen vluchten naar Japan aan. Jetair biedt wel "een programma voor Japan" aan, maar momenteel maakt geen enkele reiziger daarvan gebruik.
V-Fast
De Vlaamse regering is bereid het Vlaams medisch interventieteam van dokter Luc Beaucourt naar Japan te sturen van zodra de Japanse overheid daarom vraagt. Dat zegt minister-president Kris Peeters (CD&V), die al contact heeft opgenomen met de Japanse ambassade in Brussel.
B-Fast
Indien de Japanse overheid dat wil, kan ons land het Belgische interventieteam voor rampen in het buitenland - B-Fast - naar het door een aardbeving getroffen Japan sturen. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) weten.
De minister riep vanavond het planningcomité van B-Fast bijeen. Dat comité zal de Japanse overheid een aantal voorstellen voor bijstand overmaken. Indien de Japanse regering een concrete vraag formuleert, kan B-Fast snel ingezet worden, luidt het.
B-Fast verleent noodhulp aan landen die getroffen zijn door een ramp (als er geen gewelddadig conflict mee gepaard gaat) en zelf de hulpverlening niet meer de baas kunnen. Het team bestaat onder meer uit urgentieartsen, verpleegkundigen en logistiek personeel. B-Fast werd opgericht in 1999, toen Turkije getroffen werd door een aardbeving. (belga/sam/adb)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Nu ook aardbevingen in Hawaï, 6.000 kilometer verder
-
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
-
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Tsunami's tot tien meter vernielen huizen in noorden Japan
De tsunami die ontstond door de zware aardbeving in de oceaanbodem bij Japan, heeft honderden huizen in het noorden van het land vernield. De tsunami kan ook de komende uren nog op verschillende kustgebieden in de Stille Oceaan toeslaan. -
Breaking news
Toenemende onrust in Japan na radioactieve besmetting en explosie in kerncentrale
De Japanners krijgen de problemen met een zestal kernreactors in twee centrales voorlopig niet onder controle. Ze zijn nu begonnen met de reactors onder te zetten met zeewater, een wanhoopsdaad, want daarmee worden de reactoren onbruikbaar in de toekomst. Eerder vandaag was er een ontploffing in de centrale Fukushima I. Die blies het dak en de muren van één van de vier gebouwen gewoon weg. Wat nog staat is een skelet. Rondom de installatie is de hoeveelheid radioactieve straling pijlsnel de hoogte ingegegaan, en het gebied waar bewoners worden geëvacueerd is al twee keer vergroot. Tokyo Electric Power (Tepco), dat de kerncentrale uitbaat, zegt dat het omhulsel van de reactor daarbij geen schade heeft geleden. -
Update
Bijna volledige kustlijn Stille Oceaan wordt geëvacueerd
Het Amerikaanse tsunamicentrum heeft een tsunamialarm uitgevaardigd voor bijna de volledige kustlijn van de Stille Oceaan, inclusief Australië, Nieuw-Zeeland en Centraal- en Zuid-Amerika. Het alarm volgt op de zware aardbeving die het noordwesten van Japan getroffen heeft. Aan de westkust van de Verenigde Staten is het evacueren begonnen.