"30 procent van Unesco-gebieden bedreigd door handel in wilde dier- en plantensoorten"
Dertig procent van de Unesco-werelderfgoedgebieden wordt bedreigd door stroperij, bosexploitatie en illegale visvangst. Dat staat in het rapport "Niet te koop" dat natuurbehoudsorganisatie WWF vandaag heeft gepubliceerd. "Die verwoestende activiteiten brengen zowel de soorten die ter plaatse leven in gevaar als de plaatselijke gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud", luidt het in een persbericht.
Delen per e-mail
De werelderfgoedgebieden staan bekend voor hun rijke biodiversiteit en herbergen duizenden zeldzame plant- en diersoorten, aldus WWF. Een derde van de wilde tijgers en veertig procent van alle Afrikaanse olifanten leven in zo'n gebied. Vaak zijn die gebieden ook de enige overblijvende habitat voor sommige bedreigde soorten, zoals de Javaanse en de Indonesische neushoorn of de Californische bruinvis, een endemische soort in de Golf van Mexico, aldus nog de organisatie.
"De werelderfgoedgebieden hebben een universele waarde. Toch lijken ze daar geen erkenning voor te krijgen want de natuurgebieden worden nog steeds bedreigd door verwoestende industriële activiteiten", aldus Marco Lambertini, algemeen directeur van WWF-International. "We riskeren ze voorgoed kwijt te raken als ze niet doeltreffend beschermd worden. Overheden moeten hun inspanningen opdrijven om de illegale handel in wilde soorten onder controle te krijgen voordat het te laat is."
WWF wijst er ook op dat meer dan 90 procent van de werelderfgoedgebieden werkgelegenheid scheppen via toerisme, maar dat dit sterk afhankelijk is van de aanwezigheid van soorten die onder CITES vallen (Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten). De natuurbehoudsorganisatie vraagt een betere samenwerking tussen de bestuurslichamen van CITES en de Werelderfgoedconventie en overheden om de illegale handel te stoppen.
"Het is essentieel dat het CITES-verdrag helemaal wordt toegepast en dat die gebieden de beste bescherming krijgen", aldus John Scanlon, secretaris-generaal van CITES. "Dan zullen we voordeel kunnen halen uit ons natuurlijke erfgoed, de veiligheid van bewoners en hun woonplaatsen kunnen verzekeren en de lokale economie en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn, kunnen ondersteunen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Boekhouder of financieel analist: dit zijn de lonen in de financiële sector
Boekhouder en verzekeringsadviseur staan naast verpleegkundige, technieker en ICT-verantwoordelijke op de lijst met meest gegeerde profielen in Vlaanderen. Als specialist in finance hoef je dus niet lang naar werk te zoeken. Maar krijg je ook loon naar werken om continu met geldzaken bezig te zijn? Jobat.be zocht het uit. -
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft. -