Gilles Joye leert Spaanse kok kneepjes van het vak
DEERLIJKGilles Joye van sterrenrestaurant Marcus in Deerlijk zit momenteel op de Canarische Eilanden om er de kookkunsten van een lokale chef naar een hoger niveau te tillen. Hij doet dat in opdracht van reisorganisatie TUI, die toeristen met een iets ruimer budget op die manier hotels wil kunnen aanbieden waar ze gegarandeerd gastronomisch kunnen eten.
Sterrenchef Gilles Joye en zijn echtgenote Heike Dedecker verblijven enkele dagen in Adeje, op het Canarische eiland Tenerife, zodat Gilles er de kookkunsten van de chef-kok van Hotel Jardines de Nivaria wat kan bijschaven. "Rubén Cabrera kan al heel aardig koken, maar op uitnodiging van TUI en de vereniging Jeunes Restaurateurs d'Europe kom ik hem nog wat 'tips and tricks' geven."
"We hebben Gilles gevraagd dat te doen in het kader van onze Vip-Selection-vakanties", zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere. "De chef-koks van twee hotels in onze portefeuille, Hotel Jardines de Nivaria in Tenerife en Atlantica Sensatori Resort in Annissaras Kreta, krijgen op die manier al meer dan 6 jaar lang opleiding van gastronomische topchefs. Op die manier willen we het niveau van de kookkunsten van de chef naar een hoger niveau tillen, en onze toeristen hotels kunnen aanbieden waar ze zéker van een gastronomisch topniveau kunnen genieten."
Vlaamse toets
Het is intussen Gilles' derde bezoek bij Rubén.
"We werken samen gerechten uit, en sturen ook tussen die bezoeken gerechten naar elkaar door die we hebben klaargemaakt. We gebruiken streekproducten van daar, en geven er een Vlaamse toets aan. Voor mij is die samenwerking ook interessant voor mijn eigen zaak: ik leer nieuwe producten kennen en nieuwe manieren van bereiden en presenteren."
Vrijdag keren de twee terug. "We hebben personeel dat het restaurant draaiende kan houden, ook als we er zelf even niet zijn. Maar voor de drukke shift van vrijdagavond wilden we zeker op tijd terug zijn", vertelt Gilles. Het zijn niet enkel de toeristen die in Jardines de Nivaria verblijven die van Gilles' kooktalent zullen kunnen proeven. Vanaf 28 maart zullen alle reizigers van TUI Fly die het daaropvolgende half jaar voor een Vip-Selection- vakantie of een Fly Deluxe-vlucht kiezen, gerechten voorgeschoteld krijgen die door Gilles werden ontwikkeld.
"Ik bedenk een gerecht, dat ik dan samen met een TUI-cateraar klaarmaak. Daarna maakt die cateraar het klaar, ga ik langs om te proeven en geef ik feedback tot ik tevreden ben over het resultaat. Het is dus niet zo dat ik zelf de gerechten maak, maar ze zijn wel van mijn hand." Gilles mag daarbij niet 'zomaar wat' uitvinden. "Het gerecht dat ik bedenk mag bijvoorbeeld geen rauwe vis of vlees bevatten, en geen varkensvlees, om een zo ruim mogelijk publiek te kunnen bereiken. Het wordt ook véél steviger gekruid dan normaal, op de begane grond, omdat er op die hoogte altijd wat smaakverlies is. Het is al de tweede keer dat ik meewerk aan een seizoen gastronomische kost op het vliegtuig. Ik doe dat graag: ik bereik op die manier véél mensen, en ik leer bij, onder meer hoe je voor een grote massa best kookt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Abdijgrond geeft Romeinse geheimen prijs: “Wat doen hondenschedels in een waterput?”
Kortrijk -
Deelnemer Kortrijk Loopt met succes gereanimeerd na hartaanval: slachtoffer buiten levensgevaar
Een van de deelnemers aan het loopevenement Kortrijk Loopt moest worden gereanimeerd nadat hij wellicht een hartaanval had gekregen.Kortrijk -
Sinksenregatte terug schot in de roos: “Met echte Winitous en Old Shatterhands”
De 8ste editie van de Sinksenregatta was maandagmiddag weer een echt familiegebeuren. Lekker genieten van de drankjes en de hapjes en een kajaktochtje met het gezin, meer moet dat niet zijn.Kortrijk -
-
Grootste rommelmarkt van België palmt Sinksen in, parcours is 7,2 kilometer lang
Kortrijk -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin