Is dit het beeld dat we binnenkort veelvuldig te zien krijgen op onze snelwegen? Donderdag was het al filerijden op de E40 richting Calais vanaf Adinkerke en zelfs eventjes vanaf Veurne.
Volledig scherm
PREMIUM
Is dit het beeld dat we binnenkort veelvuldig te zien krijgen op onze snelwegen? Donderdag was het al filerijden op de E40 richting Calais vanaf Adinkerke en zelfs eventjes vanaf Veurne. © Metapics

Van snelwegen afsluiten tot noodparkings op luchtmachtbasis en Kortrijk Xpo: zo wil West-Vlaanderen totale brexitchaos vermijden

Brexitangst, het zou een kandidaat voor het woord van het jaar kunnen zijn. Met het oog op de scheiding eind deze maand slaan de Britten massaal goederen in, bang dat die straks minder makkelijk verkrijgbaar zijn. De ellenlange files van de voorbije dagen, van Calais tot over de grens in De Panne, zijn nog maar het begin. Is West-Vlaanderen klaar om straks gestrande truckers te slapen te leggen? En wat met de vele Vlaamse transportfirma’s die nu het Kanaal niet dreigen over te raken? “We verwachten ook dat Franse vissers straks de havens blokkeren. We moeten ons dus voorbereiden tot in het extreme”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. 

 1. Oversterfte in de Westhoek in 2020: Poperinge zwaar getroffen, Langemark-Poelkapelle ontsnapt de dans
  Westhoek

  Oversterf­te in de Westhoek in 2020: Poperinge zwaar getroffen, Langemark-Poelkapel­le ontsnapt de dans

  Uit cijfers blijkt dat in de Westhoek de stad Poperinge vorig jaar met 43,8 procent een hoge oversterfte te verwerken kreeg, na Mesen dat afklopt op 50 procent. “We hadden inderdaad meer sterfgevallen in 2019, maar die zijn niet allemaal te wijten aan corona. Onze bevolking is nu eenmaal iets ouder”, aldus burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). De gemeente Langemark-Poelkapelle ziet dan weer een status quo in het aantal overlijdens.
 1. Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plussers
  Play
  Covid-19

  Noorwegen bezorgd over risico van vaccinatie zwakke 80-plus­sers

 2. 15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug
  Play

  15 meter de dieperik in: bus hangt te bengelen van brug