Vluchtelingen op gammele rubberboten zijn een dagelijks fenomeen op de Noordzee.
Volledig scherm
Vluchtelingen op gammele rubberboten zijn een dagelijks fenomeen op de Noordzee. © IF

Syrische vluchteling krijgt zelf 5 jaar cel voor mensensmokkel met bootjes

AdinkerkeEen Syrische Koerd heeft in de Brugse rechtbank 5 jaar cel, waarvan een jaar met uitstel, gekregen voor mensensmokkel. Ahmad S. (27) werd in Adinkerke betrapt met een bestelwagen vol bootmateriaal. Nochtans was hij in het verleden zélf ooit slachtoffer van mensensmokkelaars.

 1. "Het is degoutant dat hij zich verrijkt op de kap van lotgenoten": Syrische vluchteling riskeert zelf 5 jaar cel voor levensgevaarlijke mensensmokkel
  PREMIUM
  De Panne

  "Het is degoutant dat hij zich verrijkt op de kap van lotgenoten": Syrische vluchte­ling riskeert zelf 5 jaar cel voor levensge­vaar­lij­ke mensensmok­kel

  In 2015 kreeg hij asiel in Duitsland, nadat hij met de hulp van mensensmokkelaars in Europa was geraakt. Zes jaar later staat een Syrische Koerd zelf terecht in de Brugse rechtbank voor mensensmokkel. Ahmad S. (27) werd in Adinkerke betrapt met een bestelwagen vol bootmateriaal en kon op bitter weinig begrip rekenen van het Openbaar Ministerie. “Het gaat er bij mij niet in dat net zo iemand lotgenoten in levensgevaarlijke omstandigheden het Kanaal helpt overbrengen.”
 2. Hulpverleenster Eva (49) na dood van meer dan 20 transmigranten voor kust van Calais: “Die mensen zijn de wanhoop nabij. Dat kunnen wij niet begrijpen”
  PREMIUM
  Jabbeke

  Hulpver­leen­ster Eva (49) na dood van meer dan 20 transmi­gran­ten voor kust van Calais: “Die mensen zijn de wanhoop nabij. Dat kunnen wij niet begrijpen”

  “Meer dan 20 doden? Ik ben er sprakeloos van.” Verpleegster Eva Waes (49) uit Varsenare is net terug van het tentenkamp in Duinkerke als ze te horen krijgt dat voor de kust van Calais een grote groep transmigranten is verdronken. De hulpverleenster ziet wekelijks de wanhoop in de ogen van de vluchtelingen, die nog elke maand in aantal toenemen. “Engeland is niet hun droombestemming, maar wel hun laatste strohalm”, vertelt ze.
 1. “De zee is vooral van de vissers en de zeilers. Jullie hebben daar niks te zoeken.” Burgemeester vol in de aanval tegen zeeboerderij van Colruyt Group
  Nieuwpoort

  “De zee is vooral van de vissers en de zeilers. Jullie hebben daar niks te zoeken.” Burgemees­ter vol in de aanval tegen zeeboerde­rij van Colruyt Group

  “Als Colruyt Group onze toegang in zee verspert, dan doen wij vandaag hetzelfde aan hun warenhuis”, zegt de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke. Tegen de zomer van 2023 wil Colruyt de eerste 200 ton Belgische mosselen verkopen, gekweekt in een zeeboerderij op een paar kilometer van de kust voor Nieuwpoort. Dat zou een flinke streep door de rekening van de vissers en de jachthaven zijn. Zij vinden in het stadsbestuur een partner in hun strijd. Met zwarte vlaggen bezetten ze de parking van de plaatselijke Colruyt.