Voormalig burgemeester van De Panne Johan Degrieck op de brug over de E40.
Volledig scherm
PREMIUM
Voormalig burgemeester van De Panne Johan Degrieck op de brug over de E40. © Benny Proot

AUTOSNELWEGVERHALEN. En toen lag de E40 eindelijk tot in De Panne: “Zonder die afrit hadden we een economische ramp meegemaakt”

De Panne60 jaar: zo lang heeft het geduurd voor de E40 naar onze kust er helemaal lag. Pas in 1997 werd het laatste deel in Adinkerke geopend. Johan Degrieck (77) uit De Panne was burgemeester toen de plannen op tafel lagen, maar bij de opening was hij niet - “zo gaat dat in de politiek”. O toeval: zijn zoon Bram, huidig burgemeester, heeft met de omleidingsweg voor Plopsaland een gelijkaardig dossier op zijn bord. Johan blikt voor ons terug op een opmerkelijk stukje geschiedenis, over nerveuze Fransen, het mysterie van afrit 1a en een nutteloze brug die er móést komen.

 1. Deze ‘Warme Arm’ brengt dementerenden rust: “We maken het haakwerk persoonlijk met een ring, hemd of geur”
  Veurne

  Deze ‘Warme Arm’ brengt dementeren­den rust: “We maken het haakwerk persoon­lijk met een ring, hemd of geur”

  Een gehaakte arm met daaraan herkenbare spullen zoals een trouwring of een hemd: dat is het opzet van de ‘Warme Arm’, een idee van het team van AZ West in Veurne. “In Nederland heeft het aangetoond dat mensen met vergevorderde dementie er rustig door worden. Wij slaan alvast aan het haken zodat we ook onze patiënten die extra zorgbeleving kunnen aanbieden”, zegt stafmedewerkster kwaliteitszorg Ines Van Giel.
 2. Winnares zomerleesactie Zomer(l)ijsje krijgt 37 ijsjes: “We zijn blij dat kinderen blijven lezen in de zomer”
  Poperinge

  Winnares zomerlees­ac­tie Zomer(l)ijsje krijgt 37 ijsjes: “We zijn blij dat kinderen blijven lezen in de zomer”

  Ine De Baene is de gelukkige winnares van de zomerleesactie van de Poperingse bib, Zomer(l)ijsje. Tijdens die actie gingen kinderen en tieners een aantal leesuitdagingen aan. “Een zomerlang lezen zorgt ervoor dat kinderen hun opgebouwde woordenschat, leesbegrip en leesvaardigheid niet terug zien achteruit gaan tegen de start van het nieuwe schooljaar.”