Zweedse coalitie met Jambon aan het roer in de maak

Jan Jambon.
EPA Jan Jambon.
Een tweede Zweedse coalitie met N-VA, CD&V en Open Vld staat in de steigers. Indiscreties bij meerdere partijen wijzen althans in die richting. En niet Bart De Wever maar Jan Jambon zou Zweeds-bis in goede banen moeten leiden.

Witte rook over de Vlaamse formatie, daar wacht de Wetstraat al een week op. Maar de beslissing schoof elke dag op. Tot na de partijbureaus van Open Vld en CD&V maandag, klinkt het. Sp.a consulteerde de achterban al over een mogelijke regeringsdeelname, waardoor niet meteen conclusies te trekken waren. Maar indiscreties van meerdere partijen aan de onderhandelingstafel wijzen er nu op dat Bart De Wever opnieuw in zee zou gaan met Open Vld en CD&V.

Kibbelkabinet

Klopt dat, dan kiest De Wever opnieuw voor een Zweeds avontuur. Het zijn de drie partijen die ideologisch het dichtst bij elkaar aanleunen en de meest comfortabele meerderheid hebben. En toch is het niet evident voor N-VA om die coalitie weer boven de doopvont te houden. Dat heeft meerdere redenen. De regering-Bourgeois is op 26 mei afgestraft en Vlaams Belang klom op tot de tweede partij van het land. De druk van vooral Theo Francken was groot om een coalitie met het Belang te onderzoeken. Zijn aversie tegen het cordon sanitaire is groot. Zijn redenering luidde: als je lang genoeg druk zet op Open Vld, zal de partij plooien. Francken zag steun in de oproep van enkele liberale burgemeesters om komaf te maken met het cordon. Lang niet iedereen binnen N-VA hield van het geflirt met Vlaams Belang, maar sinds de verkiezingen is Franckens gewicht binnen de partij alleen maar toegenomen. Voor CD&V en Open Vld was duidelijk dat N-VA die kwestie eerst zelf moest uitklaren. En dat vergde tijd.

Zweeds staat sinds Michel-I en Bourgeois-I ook te boek als 'kibbelkabinet'. De kracht van verandering bleef uit en dat kon de kiezer niet smaken. Volgens N-VA is dat vooral de schuld van CD&V, die al te vaak stokken in de centrum-rechtse wielen stak. Een Bourgondische coalitie (N-VA, Open Vld en sp.a) zou een nieuw tijdperk inluiden. Het experiment in Antwerpen toont de weg. De federale formatie hing bovendien als een schaduw boven de Vlaamse regeringsvorming - en omgekeerd. Aangezien de federale informateurs paars-geel (met PS en N-VA) uit de startblokken trachten te krijgen, ijverden zij voor symmetrie op het Vlaamse niveau. Het zou de PS helpen om over de brug te komen. Maar hét argument dat De Wever in Antwerpen bovenhaalde om die vermaledijde socialisten weer aan boord te hijsen, is op Vlaams niveau het argument om het nét niet te doen. Die coalitie is te wankel, met maar één zetel op overschot en een balorige Bruno Tobback in de fractie. De Wever onderzocht nog opties om die coalitie te verstevigen, maar vond geen oplossing. Ook inhoudelijk waren er naar verluidt meerdere obstakels om die coalitie links te laten liggen.

Grote kanonnen

En dan was er de kwestie van de minister-president. Die knoop is naar verluidt ook doorgehakt: Jan Jambon en niet Bart De Wever wordt minister-president. Sinds september vorig jaar lag de naam van Jambon vast voor de functie, maar in januari zag De Wever zich gedwongen om het geweer van schouder te veranderen. Geert Bourgeois wilde enkel wijken als Bart De Wever himself zijn plaats innam. En zo geschiedde. Zijn uitleg destijds was: alle grote kanonnen moeten naar het front, ook hij. Maar de twijfel of hij op de troon zou gaan zitten, was altijd groot. Zijn hart ligt in Antwerpen. En zijn opvolging daar is verre van evident, waardoor het risico in 2024 groter is om de grootste stad van Vlaanderen te verliezen.

Ondanks flink wat werk in de diepte zou een regeerakkoord nog niet in kannen en kruiken zijn. De formele onderhandelingen voor Jambon-I beginnen zonder ongelukken maandag. Maar door de grondige voorbereiding kan een akkoord snel worden beklonken. De volgende vraag die zich stelt: wat zijn de gevolgen voor de federale formatie? Bemoeilijkt dit de gesprekken met de PS of bieden de drie Vlaamse partijen zich aan als één front?Alle artikels uit de krant

33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Etienne Hageman

  Als men dan toch zo aan de logica der winnaars hecht, zou de coalitie Vlaams Belang, Groen en PVDA moeten zijn, samen 41 zetels ofwel 22 te weinig. Daarbij is PVDA relatief de grootste winnaar. Wil men een regering waarin N-VA als grootste verliezer toch "gedoogd" wordt door VB. dan ontbreken er 5 zetels. De uitleg van dhr.. Gino Denil over het vallen van de regering is correct.

 • Gino Denil

  Een Vlaamse regering kan wel vallen. Als er bijvoorbeeld een partij de stekker uittrekt - met de OVLD en de N-VA heb je altijd een kans - dan heeft ze geen meerderheid meer. Dan komen er wel geen verkiezingen. Maar moet men op zoek gaan naar een andere coalitie.

 • Erwin Fiers

  Vlaamse regering kan niet vallen.Dat klopt.Weet niet waarom.Maar moet kunnen vindt ik.

 • Tony Van De Perre

  De verandering werkt!

 • Erwin Fiers

  Als Theo Francken tegen het cordon sanitair is waarom kan hij dan eens bij thuis langs komen om wat er in mij om gaat en wat er aan me vreet voor een goed gesprek pas dan zal ik respect tonen voor hem en niet hem alleen.Politici zijn ook maar mensen en moeten het volk vertegenwoordigen en niet omgekeerd.Uitspraak van Filip Dewinter als ik dat er even mag bij vermelden.