Ook scrabbelen hoort erbij. "Al voelt dit natuurlijk niet als werken."
Volledig scherm
PREMIUM
Ook scrabbelen hoort erbij. "Al voelt dit natuurlijk niet als werken." © Joel Hoylaerts / Photonews

Zorgassistenten wonen 6 dagen op 7 bij bejaarde in: "Beter dan rusthuis, maar het blijft wel een soort 'Blind getrouwd'"

Nieuw en uiterst actueel: nu woonzorgcentra steeds vaker onder vuur liggen, komt de jonge vzw RusTThuiS met een oplossing voor senioren die graag in eigen huis blijven: een zorgassistent die 6 dagen op 7 inwoont. Drie keer per dag samen eten, in de namiddag een kaartje leggen en altijd veilig op de traplift. "Er moet wel een klik zijn", zegt één van de eerste 'koppels'. "Het blijft toch een soort 'Blind getrouwd'."

 1. PREMIUM

  "Kust heeft nu oplossing nodig voor klimaatver­an­de­ring"

  De kust is, als laagst gelegen gebied van Vlaanderen, erg kwetsbaar door de klimaatverandering. "We moeten nu oplossingen zoeken of het is te laat", zeggen experts in een nieuw boekje, 'Kust en klimaat'. "Ingrepen om pakweg dijken te bouwen, hebben hun tijd nodig. Dat moet je niet doen als je nog 3 cm verwijderd bent van een potentiële overstroming", aldus verantwoordelijke van 'T.OP Kustzone' Stijn Vanderheiden. Hij wil onder meer inzetten op samenwerken met de natuur: ruimte om duinen te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld. "Het gaat om evenwicht, dat is een moeilijke denkoefening. Iedereen wil zijn stukje ruimte vrijwaren. Met deze gids pleiten we ervoor met alle actoren samen oplossingen te vinden die voor iedereen goed zijn." (MM)
 2. Doorbraak als lesbische cheerleader
  PREMIUM

  Doorbraak als lesbische cheerlea­der

  Hoewel ze al op vierjarige leeftijd begon met acteren, vergaarde Naya Rivera pas echt naam en faam door haar rol als lesbische cheerleader Santana in de muzikale reeks 'Glee'. Die vrolijke serie - geschreven door 'American Horror Story'-bedenker Ryan Murphy - liep van 2009 tot 2015 en was zeker tijdens de eerste seizoenen wereldwijd een enorme hit. Zo kaapte de show maar liefst vier Golden Globes weg. Het verhaal draait om een groep erg verschillende jongeren die, onder leiding van hun leerkracht, op hun school een koor beginnen: de McKinley High's Glee Club. Dolle pret op het scherm dus, maar achter de schermen ging het er minder vrolijk aan toe, met ruzies, jaloezie en zelfs verschillende doden (zie kader). (SDE)