Zonnepanelen wekken 50 procent meer stroom op dankzij warme februari

Photo News
Het lenteweer van de afgelopen dagen en weken is goed nieuws voor iedereen, maar toch vooral voor eigenaars van zonnepanelen. Volgens energieleverancier Eneco wekken die deze maand liefst 50% meer stroom op. 

De ruim 280.000 panelen die het bedrijf in België heeft, verspreid over 215 locaties, zullen deze maand zo'n 3,4 gigawattuur (GWh) produceren, terwijl dat gemiddeld amper 2,3 GWh is. Toch is het geen absoluut record: vorig jaar was februari goed voor 3,5 GWh. Nochtans was het toen lang niet zo warm als nu. "Maar wel uitzonderlijk zonnig", duidt Iwein Goigne van Eneco. "En de instraling is belangrijker dan de warmte." Sterker: zonnecellen presteren net béter als het koud is. Netbeheerder Elia kon gisteren geen cijfers geven, maar bevestigde wel dat de productie "zeer hoog" is. 

Tip: Vergelijk de voordeligste energieprijzen op mijnenergie.beAlle artikels uit de krant

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Als ik zonnepanelen zet, wil ik een gesloten circuit. Geen gefoefel met energieleveranciers die de evolutie uit puur eigenbelang vertragen!

 • Willy Scholaart

  de prosumententarif zal terug veel opbrengen voor de netbegeerders, het is maar hoe je het bekijkt.

 • Marc Baeyens

  Domme titel. De 'warmte' heeft daar niets mee te maken. Wel in tegendeel, warmte doet het rendement van zonnepanelen dalen.

 • jan wuyts

  als de digitale meter straks niks opbrengt zullen velen ook een slimme schakelaar er tussen zetten om geen gratis stroom af te geven.

 • florence vermeulen

  toch interessant om te weten voor de bosbrossers! Van de ontginning van de grondstoffen, het fabriceren en de recyclage op het einde van hun productiecapaciteit zijn zonnepanelen MEER vervuilend dan kerncentrales !