Zo maakt Trump een deal: afdingen en je vooral niet voorbereiden

TOPONTMOETING TUSSEN VS EN NOORD-KOREA VANDAAG

Taart met Trump, en een selfie met Kim Jong-un: premier Lee schippert tussen beide leiders.
AP Taart met Trump, en een selfie met Kim Jong-un: premier Lee schippert tussen beide leiders.
Niemand die de kunst van het zakendoen beter beheerst dan Donald Trump. Zo zegt hij toch zelf. Voorlopig heeft de Amerikaanse president van zijn bestseller 'The Art of The Deal' nog niet veel getoond in het Witte Huis. Maar áls hij een deal kan sluiten met Kim Jong-un, is dat een homerun. "Voorbereiding? Heb ik allemaal niet nodig."

Hij is aan zet. Voor de schijnwerpers van de hele wereld gaat Donald Trump vandaag in Singapore de dialoog aan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hoe hij dat aanpakt? Wie zal het zeggen? Als er één zaak is waarover vriend en vijand het eens zijn, is het wel de onvoorspelbaarheid van Trump. Hij betitelt zichzelf als de beste onderhandelaar ter wereld en vindt - op de Bijbel na - zijn 'The Art of the Deal' het beste boek ooit geschreven. Maar zelfs dat is geen garantie op succes. Want ironisch genoeg is dat boek misschien wel één van de slechtste deals die Trump ooit tekende. Een half miljoen dollar vroeg schrijver Tony Schwartz, nog voor hij één letter op papier zette, plus de helft van de opbrengsten. Van de pot gerukt, vindt elke ghostwriter, maar Donald stemde meteen in. Zo hongerig was hij naar dat boek, waarin hij opschept over zijn succesvolle vastgoedtransacties.

Ego strelen

Zijn tactiek is niet op een A4'tje samen te vatten, maar bestaat erin om eerst veel informatie te verzamelen - "honderd telefoontjes per dag" - te bluffen en vooral groots te denken. 

Je hebt 25% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant