Geen opvangpuzzel, uitslapen en samen met zoontje Jack (2) spelen: het is het omgekeerde van het leven dat Stien en Gilles gewend zijn. “We genieten er wel van”, zegt Stien. “Maar toch: ik mis het al, de wekker die om 3.30 uur afgaat.”
Volledig scherm
PREMIUM
Geen opvangpuzzel, uitslapen en samen met zoontje Jack (2) spelen: het is het omgekeerde van het leven dat Stien en Gilles gewend zijn. “We genieten er wel van”, zegt Stien. “Maar toch: ik mis het al, de wekker die om 3.30 uur afgaat.” © Jan De Meuleneir / Photo News

Zij stewardess, hij piloot, maar nu voor onbepaalde tijd aan de grond: “Het is dure quality time”

"Het is dure quality time nu." Stewardess Stien Van Praat (29) zegt het met een glimlach, want ze geniet wel van de tijd met haar zoontje Jack (2) en man Gilles Nelis (36). Maar toch: sinds 23 maart is ze technisch werkloos, net als haar man, die piloot is bij TUI fly. "Dat is financieel natuurlijk een zware dobber", zegt Gilles. "Doordat de uitkering berekend wordt op basis van een loonplafond, krijg ik nu bijna de helft minder geld binnen." Het is een bron van zorgen, maar de onzekerheid is dat nog meer. "Niemand weet hoe lang het virus alles zal stilleggen." 

  1. 'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag
    PREMIUM

    'Hoop doet leven' op ongewone Vlaamse feestdag

    De vreemdste 11 juli ooit blijft die van vorig jaar - herinner u de heisa die losbarstte tijdens de toespraak van toenmalig parlementsvoorzitter Kris Van Dyck. Maar de Vlaamse feestdag van afgelopen zaterdag verliep ook verre van gewoon. Geen traditionele speech van de minister-president op het stadhuis in Brussel. Jan Jambon tekende, samen met premier Sophie Wilmès, Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle en burgemeester Philippe Close wel present op de Grote Markt, mét mondmaskers. Vanop het balkon van het Brusselse stadhuis aanschouwden ze een mini-verrassingsconcert van Will Tura. De bijna 80-jarige keizer van het Vlaamse lied trok met zijn klassieker 'Hoop doet leven' de Vlaamse feestdag op gang. Iets wat hij als vanouds vol passie deed - ook al was het slechts voor enkele toevallige voorbijgangers. Tijdens de sobere ceremonie werden dit jaar ook twee 'gewone' Vlamingen geëerd voor hun werk tijdens de coronacrisis. Poetsvrouw Martine Vaneyck, werkzaam op de intensieve zorg van het zwaar getroffen Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden en kassabediende Ann Maes van de Colruyt van Waregem/Kuurne ontvingen in naam van hun sectoren de Vlaamse eretekens voor van hun inspanningen om de maatschappij draaiende te houden.