Zelfmoord Jeffrey Epstein voedt samenzweringstheorieën

Met Ghislaine Maxwell, zijn "beste vriendin" die hem onverdroten hielp bij de jacht op nieuwe slachtoffers.
Patrick McMullan via Getty Image Met Ghislaine Maxwell, zijn "beste vriendin" die hem onverdroten hielp bij de jacht op nieuwe slachtoffers.
Het gonst van de samenzweringstheorieën over de zelfmoord van Jeffrey Epstein (66). Maar het Amerikaanse gerecht belooft dat zijn dood geen einde maakt aan het onderzoek naar kindermisbruik. Het wordt alleen nog moeilijker te peilen wie Epstein werkelijk was. Een roofdier dat aasde op jonge meisjes, op invloed en geld - zoveel staat wel vast. Maar het blijft gissen wat daarvan slechts middelen waren en wat zijn ultieme drijfveer.

Van één ding kan je Jeffrey Edward Epstein maar moeilijk verdenken: dat hij belust was op faam. Toch niet in de zin van beroemdheid bij het grote publiek. Hij heeft meermaals reporters bedreigd die over hem wilden schrijven - ook in onverdachte tijden - omdat hij juist niet in de spotlights wilde staan.Toen 'Vanity Fair' in 2003 om een interview vroeg, bood hij sterjournaliste Vicky Ward in plaats daarvan een partijtje schaak aan. "Jij mag spelen met de witte stukken en beginnen", klonk het. Ward zag er een metafoor in van een man die overtuigd is dat hij zal winnen, hoe groot het voordeel van zijn tegenstrever ook is.

Zelfingenomen was hij zeker - en ook méér dan excentriek. In zijn New Yorkse residentie, die bekendstaat als het grootste woonhuis van Manhattan, beslaat zijn kantoor een hele vloer van negen verdiepingen. En op de ebbenhouten Steinway D - de grootste en meest befaamde piano ter wereld - die daar zijn bureau flankeert, prijkt een opgezette zwarte poedel.

'From rags to riches'

Epsteins vader was een parkwachter en zijn moeder grotendeels huisvrouw. Tot op het einde van zijn dagen bleef hij spreken met een accent dat zijn bescheiden roots in Brooklyn verraadde. Bewonderaars schreven zijn opmars from rags to riches steevast toe aan zijn buitengewone intelligentie. Maar daar ging van bij het begin ook al bedrog en lange-armenwerk mee gepaard.

Hij had niet eens een hoger diploma toen hij als twintiger wiskunde mocht gaan doceren aan de Dalton School. Dat instituut in de Upper East Side van Manhattan dient om kinderen van de elite op hogere studies voor te bereiden. En hoewel nooit duidelijk werd wie Epstein daar als leraar binnenhaalde, moet die aanwerving nog net zijn gebeurd onder het directeurschap van Donald Barr, de vader van huidig justitieminister William 'Bill' Barr.

Het was op de Dalton School, waar Epsteins reputatie vergeleken wordt met die van Robin Williams in de film 'Dead Poets Society', dat hij de toegangspoort naar Wall Street vond. Hij gaf er les aan Lynne, de dochter van de invloedrijke financier Alan Greenberg - en die laatste bood hem twee jaar later al een job aan bij de toen nog prestigieuze zakenbank Bear Stearns.

Jonge nimfen

Verscheidene biografen stippen fijntjes aan dat romances tussen studentes en leraren niet ongewoon waren op Dalton - en zonder dat iemand daar ooit expliciet over werd, wordt ook Epsteins relatie met de dochter van Greenberg als "friendly" omschreven. Waarmee we dus zeker niets hebben beweerd. Feit is dat een oud-studente terugblikkend toegaf niets concreets te weten, maar verklaarde dat Epstein toen misschien al aan zijn jacht op "jonge nimfen" was gestart.

Die jonge nimfen bleven een constante in zijn leven. Toen hij zelf een bedrijf uit de grond stampte waarmee hij de financiële rechterhand werd van Leslie Wexner, de stichter van het lingeriemerk Victoria's Secret, zat hij altijd op de eerste rij van tintelende modeshows. Toen al hielp hij tienermeisjes aan een modellencarrière en bood hij hen onderdak aan wanneer ze van ver naar New York moesten reizen om een casting te doen.

Diende zijn zucht naar het grote geld en invloedrijke connecties louter om zijn honger naar meisjes te stillen? Of was al die appetijt inwisselbaar? Als - we zeggen als - hij ooit iets met Lynne zou hebben gehad, dan was dat niet de enige relatie die hem zakelijk hogerop hielp. En de gerechtelijke dossiers vermelden dat zijn woonst zat volgestouwd met verborgen camera's, zodat hij de seksuele lusten van zijn machtige vrienden kon misbruiken om hen met chantage onder controle te houden.

Zijn relaties hebben alleszins nooit gediend om een vaste partner te vinden, laat staan een gezin te stichten. De vrouw die het vaakst als zijn levensgezellin wordt genoemd, heeft zelf de reputatie een mannenverslindster te zijn. Ghislaine, de jongste dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell, kreeg van Epstein wel een huis op een boogscheut van het zijne. Maar méér dan "mijn beste vriendin" wou hij haar publiekelijk nooit noemen - en ze hielp hem onverdroten bij de jacht op 'nieuw vlees'.

De protestgroep Hot Mess, met heel wat jonge vrouwen, nam tijdens Epsteins gevangenschap geregeld plaats aan het gerechtsgebouw van New York.
AFP De protestgroep Hot Mess, met heel wat jonge vrouwen, nam tijdens Epsteins gevangenschap geregeld plaats aan het gerechtsgebouw van New York.

Dat de vele grote namen die Epstein meegesleurd zou hebben in zijn escapades met minderjarigen nu vrijuit gaan - en er dus goede redenen zijn om in een dodelijke samenzwering te geloven - is buiten Maxwell gerekend. "Zij is er nog en weet ook alles", tweette Mia Farrow - niet toevallig de ex-vrouw van regisseur Woody Allen, een goede vriend van Epstein die zelf ook al van kindermisbruik is beticht.

De New Yorkse aanklager die het onderzoek leidt dat Epstein 45 jaar gevangenisstraf had kunnen opleveren, liet kort na het nieuws van de zelfmoord verstaan dat het onderzoek geopend blijft. "Aan de dappere jonge vrouwen die al naar buiten zijn gekomen en aan de vele andere die dat nog moeten doen, beloof ik dat we toegewijd blijven om het op te nemen voor hen", zo klonk het in een mededeling.

Pas vrijgegeven documenten noemen onder meer de Britse prins Andrew, een tweede niet geïdentificeerde prins, een buitenlandse president, een welbekende eerste minister, Epsteins advocaat en Harvard-professor Alan Dershowitz, gewezen gouverneur van New Mexico Bill Richardson en oud-senator George Mitchell als klanten van het handeltje in minderjarige meisjes dat Epstein zou hebben gerund.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.Alle artikels uit de krant

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  vermoord zal er beter op trekken. Vraag is wie de opdrachtgever is...

 • Danny Govaerts

  Indien de aanklager de kans krijgt en niet tegen gewerkt wordt . Gaan er koppen rollen.. Maar ik vermoed dat hij wel eerder verplicht wordt om de boeken neer te leggen . Er zal wel een zaak opduiken die zijn volle aandacht nodig heeft . Eentje van buiten de politiek.. zal wel belangrijker worden te onderzoeken.

 • MICHELINE GEVERS

  Complot theorie (fantasie of waar?) 1° Trump is beste vriend van Saoedi's. 2° Saoedi's plegen aanslag op de Twin torens . 3° Trump is fier dat nu zijn toren terug de hoogste is van NY. Dank U Saoedi-Arabië.

 • roland de bruyne

  Vaststelling: grote bekende namen in het dossier, niet langer meer onder toezicht als 'zelfmoord verdachte', zijn celgenoot overgebracht naar een andere cel, de minister die het onderzoek moet voeren aangesteld door de president, etc etc … geen tekening bij nodig zeker ?

 • Jos Plessers

  Hij stond onder "zelfmoordtoezicht"en dan nog slagen?Maak dat de kat wijs.Die wist teveel en hebben hem opgeruimd.