Jan Loos, wolvenkenner.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Loos, wolvenkenner.

Wolvenkenner Jan Loos: "Ik wéét wie Naya doodschoot. En dat hij weer klaarzit in een hut"

Grote kans dat er in België dezer dagen ineens een wolf of acht — misschien wel tien — bij komen. “Er zijn twee koppels nu, dus is het is een mathematische zekerheid dat daar welpen van komen”, zegt wolvenkenner Jan Loos. “Maar de jager die zwangere Naya doodschoot, zit nu ook weer in zijn hut, met nachtkijker en geladen geweer. Dat is geen geruststellend gevoel.”

 1. Eerste dubbelinterview met gezworen vijanden over wolven in Vlaanderen: “Ik blijf erbij, Naya is gedood door jager”
  PREMIUM

  Eerste dubbelin­ter­view met gezworen vijanden over wolven in Vlaanderen: “Ik blijf erbij, Naya is gedood door jager”

  Sinds Vlaanderens eerste wolf in tweehonderd jaar - Naya - in mei vorig jaar van de radar verdween in de natuur rond Leopoldsburg, laat Jan Loos van welkomwolf.be geen kans onbenut om de banvloek over jagers uit te spreken. "Want zij hebben Naya opzettelijk vermoord, daar neem ik geen woord van terug." Gevolg? Enorme reputatieschade binnen de Vlaamse jagerij. "Ik word zelfs vergeleken met Hitler en Dutroux", zegt Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. "Het fatsoen is volledig wég."
 2. Jagersvereniging blikt terug op de moord op Naya: “Nee, we worden niét nerveus als er nieuwe wolven rondlopen”
  PREMIUM

  Jagersvere­ni­ging blikt terug op de moord op Naya: “Nee, we worden niét nerveus als er nieuwe wolven rondlopen”

  De jachtsector kende een moeilijk jaar. ‘Helden’ om de everzwijnenplaag in te dijken. ‘Vijanden’ nadat wolvenkenners Jan Loos en Sil Janssen ze beschuldigden van de 'moord’ op wolvin Naya. “Dat kwam héél hard aan bij veel jagers", zegt Jochen Hermans, voorzitter van Hubertus Vereniging Limburg. Wolf August rooft er intussen op los en doodde enkele dagen geleden in de Kempen nog een kangoeroe. Hart vasthouden voor een Naya 2.0-scenario.
 1. Voorbestemd voor het café, maar Jan werd pater en vroedman: “Veel vrouwen gezien. Maar slechts één voor wie ik wilde uittreden”
  PREMIUM

  Voorbe­stemd voor het café, maar Jan werd pater en vroedman: “Veel vrouwen gezien. Maar slechts één voor wie ik wilde uittreden”

  Hij had het volkscafé van z’n ouders kunnen overnemen en had vrouwen kunnen hebben, aan elke vinger tien. Maar geen ravissante deerne kon Jan Braspenning (75) vermurwen. Hij werd eerst pater, dan pastoor en ontdekte als vroedman in Kameroen alsnog de wonderen van de vrouwelijke anatomie. In de schaduw van z’n kerk die steeds minder volk trekt, blikt Jan terug op een rijk leven.
 2. "Volgende versoepelingen gaan niet door als besmettingen blijven stijgen"
  PREMIUM

  "Volgende versoepe­lin­gen gaan niet door als besmettin­gen blijven stijgen"

  Epidemioloog Pierre Van Damme waarschuwt dat er een tweede coronagolf is begonnen in Europa. "Op een toenemend aantal plaatsen in Europa stijgen de besmettingen. Het lijkt alsof we weer de controle kwijt zijn", zegt hij in VTM Nieuws. Dat is mogelijk ook slecht nieuws voor de evenementensector, waarrond de mini-Veiligheidsraad van vandaag draait. Door de minder goede coronacijfers lijken politici niet geneigd om veel nieuwe versoepelingen toe te laten. "Als het aantal besmettingen blijft stijgen, kunnen de volgende versoepelingen niet doorgaan", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Eerdere maatregelen terugdraaien, is vandaag nog niet aan de orde. Dat zijn kopzorgen voor de Veiligheidsraad of het Overlegcomité van volgende week. Dan moet er groen licht gegeven worden voor de versoepelingen die zouden ingaan vanaf 1 augustus. Mogelijk gaat de politiek dan op de rem staan. (FME)
 1. Presentator krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona
  Play

  Presenta­tor krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona

 2. Tientonner van Amazon probeert bestelwagen van de weg te rammen
  Play

  Tientonner van Amazon probeert bestelwa­gen van de weg te rammen