Winkelier roept iedereen op om bedelaar te helpen: “Een job en een dak boven zijn hoofd: het moét ons lukken”
In de meeste winkelstraten is men daklozen liever kwijt dan rijk, maar niet zo in Halle. Daar startte de uitbater van een lederwarenzaak een hulpactie voor een Hongaarse man die vlak bij zijn etalage al vele maanden zit te bedelen. "Hij is zoals wij. Wij zouden hem kunnen zijn."
Delen per e-mail
"Lederwarenwinkel Demanet? Ge zult zien, dat is niet ver van waar die mijnheer en zijn twee honden zitten." Zo wijst een Hallenaar ons de weg. Want zo vertrouwd is het beeld van de bedelende Angyal Istva'n (39) in het centrum van de Vlaams-Brabantse stad al geworden. De Hongaar zit daar op marktdagen altijd op dezelfde plek: schuin tegenover de chique lederwarenzaak, aan een leegstaand pand. Met zijn honden Lizy en Guszt. Overlevend op de centjes die gulle inwoners hem tijdens het shoppen toesteken. En op het eten dat handelaars hem geregeld komen brengen. Maar Angyal Istva'n verdient beter, vindt Philip Demanet (51), die de lederwarenzaak uitbaat met zijn ouders en zus. En dus riep hij de Hallenaars via Facebook op om een week lang, tot gisteren, van alles in te zamelen voor de man. Een oproep die beslist niet in dovemansoren viel.
"Er is zoveel ingezameld dat ik een Spar zou kunnen opendoen", lacht Demanet, die in allerijl op zoek moest naar een opslagplaats. Want in zijn winkel bleek er onvoldoende plek voor alle conservenblikken, kleren en hondenbrokken. Véél hondenbrokken. "Die twee dieren kunnen daar een heel jaar van eten. Ongelooflijk."
Plamuurder
Angyal Istva'n - met wie het moeilijk praten is, omdat hij buiten zijn moedertaal slechts een handvol Engelse woorden machtig is - weet met zijn geluk geen blijf. "De mensen hier zijn zo goed voor mij", zegt hij dankbaar, de hand op het hart. Vier jaar geleden kwam hij vanuit Debrecen, op Boedapest na de grootste stad van Hongarije, naar België. Omdat hij met de hooguit 400 euro die hij ginds als plamuurder verdiende amper kon leven. Hij hoopte op een beter leven en dacht dat hier te vinden. "Kom naar België, hier is werk!", had een Hongaarse kennis die al in ons land woonde hem voorgespiegeld. Angyal kwam. Maar de baas van die kennis had geen werk voor hem.
En zo belandde hij naar eigen zeggen in een vicieuze cirkel. "Ik vind geen werk omdat ik geen huis heb. En ik vind geen huis omdat ik geen werk heb." Dat hij geen Nederlands of Frans spreekt, helpt zijn zaak evenmin vooruit. Angyal leeft met zijn honden in een camionette, die hij doorgaans ergens aan de vaart parkeert. De politie laat hem met rust. Douchen doet hij in een naburig tankstation. Hij is erg proper op zichzelf, verzorgt ook zijn honden goed. Drie dagen per week trekt hij eropuit om te bedelen. "Wekelijks haal ik gemiddeld 90 euro op", rekent hij uit. Het is op maandbasis minder dan wat hij in Hongarije verdiende. "Dit is geen gelukkig leven", schudt hij het hoofd. "Ik ben sterk, ik wíl werken, zodat ik niet meer in mijn auto hoef te leven."
In de volle zon
Waarom handelaar Philip Demanet zich het lot van deze man zo aantrekt, terwijl veel andere winkeliers daklozen liever verjagen? "Omdat hij in wezen niet verschilt van ons", zegt hij klaar en duidelijk. "Ik zou hem kunnen zijn. Wij allemaal zouden hem kunnen zijn. Het is niet omdat je een familiezaak runt dat het altijd goed zal blijven gaan. Zonder werk vallen, je eigen zaak verliezen: dat kan iedereen overkomen. We kennen Angyal al lang van ziens, maar op een enorm hete braderijdag afgelopen zomer greep zijn situatie mij echt naar de keel. Ik zag hem en zijn honden in de volle zon zitten en dacht: 'Nee, dat zou ik ook niet uithouden.' Ik ben hem toen een parasol en een ijsje gaan brengen, en water voor zijn honden. Sindsdien heb ik hem geregeld eten toegestopt. Boterkoeken en sandwiches. Wanneer ik ontbeet, moest ik aan hem denken. Dat hij misschien helemaal niks zou hebben."
"Ik heb een zwak voor dieren én voor lieve mensen. Angyal is een lieve mens. Dringt zich nooit op, vraagt niks - behalve wat centjes als hij bedelt - valt niemand lastig, straalt vriendelijkheid uit. Ik denk echt dat hij te vertrouwen is. En natuurlijk maakt het voor mij een verschil dat hij daar altijd met zijn twee honden zit. Ik ben een dierenvriend, heb zelf drie honden en dan raakt zo'n situatie je nog veel harder. Honden hebben niemand anders dan hun baasje, hé. Hij gaat met zijn honden om zoals ik met de mijne. Die honden zitten daar niet om de aandacht te trekken."
Bucketlist
Hoe mooi zo'n hulpactie ook is, fundamenteel verandert het natuurlijk niets aan de uitzichtloze situatie van Angyal. "Dat besef ik. Nochtans is het de bedoeling dat Angyal straks op eigen benen kan staan. Hij wil dat zelf ook uit de grond van zijn hart - alleen kent hij de juiste kanalen niet. Mensen hebben mij al spontaan aangesproken omdat ze hem aan werk willen helpen of onderdak voor hem willen zoeken. Ze springen mee voor hem in de bres, en da's mooi. Een vriendin heeft het me al ooit voorgedaan. Op haar bucketlist stond: 'Een dakloze aan werk en onderdak helpen.' Het is haar gelukt. Wel, met Angyal gaan we hetzelfde proberen. En ik maak me sterk dat het ons ook gaat lukken. Het stopt hier zeker niet. En misschien vloeit er straks wel een mooie vriendschap uit voort. Volgende week nemen we een tafel en stoelen mee naar Angyal en gaan we samen spaghetti eten."
Madammeke
De boodschap van Demanet? "Dat de stap om iets te doen voor iemand in nood veel kleiner is dan je zou denken. Er moet gewoon iemand zijn die het vuur aan de lont steekt, en je bent vertrokken. Het geeft echt een fijn gevoel als je voor een ander het verschil kan maken. Het haalt het mooiste in mensen naar boven. Van de week kwam hier een madammeke in de winkel iets afgeven voor Angyal. Ze was heel geëmotioneerd. 'Mijn man is overleden, ik heb al veel van zijn spullen weggeschonken, maar de mooiste stuks zijn voor de dakloze mijnheer.' En ze schonk twee warme jassen en schoenen van hem. Voor ons was dat gewoon kleding, voor haar was dat het laatste en het mooiste dat ze van haar man kwam afgeven. Ze weende - en ik met haar."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
PREMIUM
Immuniteit na enkele maanden weg
Immuniteit tegen het coronavirus op basis van antilichamen, aangemaakt na genezing van Covid-19, verdwijnt meestal na enkele maanden. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze King's College in Londen. De bevindingen riskeren de zoektocht te bemoeilijken naar een vaccin dat op lange termijn efficiënt is. "De vaccins die ontwikkeld worden, zullen een sterkere bescherming moeten genereren of regelmatig toegediend moeten worden", zegt professor Stephen Griffin. -
PREMIUM
'Tribute'-aflevering van 'F.C. De Kampioenen' in de maak
Goed nieuws voor de fans van 'F.C. De Kampioenen'. Na het overlijden van Johny Voners - en dus het verdwijnen van Xavier Waterslaeghers - komt er als eerbetoon nog een aflevering. Die zal te zien zijn in de kerstperiode en blikt ook terug op de iconische VRT-reeks. -
-
PREMIUM
Koning ruilt op 21 juli vuurwerk voor bezoek aan woonzorgcentrum
Het wordt dinsdag een onuitgegeven nationale feestdag. De koning en zijn gezin beginnen wel nog met de traditionele viering van het Te Deum - met een beperkt aantal aanwezigen - maar het militaire defilé wordt vervangen door een ceremonie van amper 75 minuten, waarin hulde wordt gebracht aan de helden van de coronacrisis. Opmerkelijk: in plaats van feest te vieren in het park of naar het vuurwerk te kijken, gaan Filip, Mathilde en de vier kinderen om 17 uur op bezoek in het woonzorgcentrum Cecilia in Alken. Ze spreken er met bewoners en personeel en wonen een optreden bij van het koor Re-Member-Mi, dat met muziek mensen met dementie beter probeert te bereiken. In Morlanwelz bezoekt het gezin een uur later een hersteloord voor mensen die revalideren. (PhG) -
Vrouwen financieel minder goed voorbereid dan mannen
-
Youfone gaat in april van start in België op netwerk van Proximus
-
PREMIUM
Goffin schrijft zich in voor ATP Washington
Ook al wordt er pas eind van de maand een beslissing omtrent het doorgaan van de US Open (31 augustus) verwacht en toonde David Goffin (ATP 10) afgelopen weekend nog zijn scepsis, toch liet de Luikenaar niets aan het toeval over en schreef hij zich in voor de Citi Open in Washington (13 augustus), het eerste toernooi op de ATP-kalender na de lockdown. Goffin is op het ATP 500-toernooi in goed gezelschap, want ook onder anderen Daniil Medvedev (ATP 5), Stefanos Tsitsipas (ATP 6), Roberto Bautista Agut (ATP 12), Diego Schwartzman (ATP 13), Karen Khachanov (ATP 15), Denis Shapovalov (ATP 16), Christian Garin (ATP 18), Felix Auger-Aliassime (ATP 20) en Kei Nishikori (ATP 31) staan op de inschrijvingslijst. Grigor Dimitrov (ATP 19), die enkele weken geleden als eerste speler positief testte tijdens de Adria Tour, meldde gisteren dan weer dat hij genezen en coronavrij is én uitkijkt naar de US Open. Als dat toernooi tenminste doorgaat. (FDW)
7 reacties
Francois Spiessens
Sonja Carre
Jeannine Van Uffelen
Erwin Fiers
Karina De smet