Weyts over dierproeven in Kenia: "Soms een noodzakelijk kwaad"

Vlaams minister Ben Weyts
Photo News Vlaams minister Ben Weyts
"Dierenvrienden zoals u en ik moeten erkennen dat dierproeven een noodzakelijk kwaad zijn in de strijd tegen ziekten zoals kanker.” Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in een reactie op de medische proeven die KU Leuven en UCL lieten uitvoeren in Kenia.

In België zijn medische proeven op bavianen niet toegestaan. De universiteiten lieten hun tests voor onderzoek naar de onvruchtbaarheidsaandoening endometriose uitvoeren in Kenia, waar daar geen vragen over gesteld worden. "Een achterpoortje dat we moeten sluiten", zo kaartte onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum aan in een parlementaire vraag aan Weyts. "Er bestaat een Europese en Vlaamse wetgeving, die onderzoekers kunnen omzeilen door met Vlaams overheidsgeld ergens ver buiten de EU te experimenteren." 

Volgens Weyts stelt de KU Leuven dat ze de proeven op dezelfde manier liet uitvoeren zoals ze dat ook in Vlaanderen zou doen. "Ik laat nu onderzoeken of dat effectief zo is. Was er echt geen enkel alternatief? Maar dierenvrienden zoals ikzelf moeten ook erkennen dat dierproeven een noodzakelijk kwaad zijn in de strijd tegen ziekten zoals kanker. Het gaat hier om onderzoek naar baarmoedervliesontsteking en kankers die daaruit kunnen voortvloeien. Als er geen enkele andere mogelijkheid is om dat te onderzoeken, moeten we dan nee zeggen?"

Het onderzoek dat wordt aangehaald liep van 2012 tot 2016 in Naïrobi, Kenia, klinkt het in een reactie van de KU Leuven. “De wetenschappers konden voor hun onderzoek enkel gebruikmaken van dieren die bijzonder dicht bij de mens staan. Bovendien hadden ze een grote populatie nodig om tot grondige resultaten te komen”, licht professor Jef Arnout, academisch verantwoordelijke voor het proefdieronderzoek aan de universiteit, toe. 

“Een grote bavianenpopulatie houden in België was niet mogelijk en ook in het buitenland werden bavianen toen nog niet gekweekt voor onderzoek. Daarom werd ervoor geopteerd om uit te wijken naar Kenia, waar de dieren in het wild gevangen werden.” De KU Leuven benadrukt dat het onderzoek intussen is afgelopen en er momenteel geen plannen zijn om het verder te zetten. 

De regelgeving rond dierenproeven is inmiddels strenger geworden. “De Europese regelgeving is de strengste ter wereld en de KU Leuven staat daar volledig achter.” De universiteit implementeerde deze regelgeving en voegde ook een eigen aspect toe, waardoor ook onderzoek op dieren buiten Europa beoordeeld wordt alsof het in Leuven zou plaatsvinden. “De zogenaamde ‘achterpoort’ werd gesloten. Op basis van deze ‘grendel op de achterpoort’ werden intussen ook al enkele onderzoeksaanvragen afgekeurd.”

Dierproeven volledig afzweren is echter nog niet voor morgen. “De KU Leuven doet vooruitstrevend fundamenteel onderzoek dat vaak een concrete vertaling naar de praktijk kent. Daarbij zijn proeven op dieren soms onvermijdelijk.” Professor Arnout: “Bij elk nieuw onderzoeksproject wegen we zorgvuldig het gebruik van proefdieren af tegen het belang voor de mens. Een mensenleven is waardevol, een dierenleven ook.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.


Alle artikels uit de krant

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • billy brenders

  Daar de hypocriet met zijn dubbele standaarden. Nee dit is geen noodzakelijk kwaad. Een noodzakelijk kwaad is gevangenen gebruiken die misdaden hebben gepleegd tegenover onschuldige dieren. Walgelijke uitspraak van Ben Weyts. Zo je de dubbele standaard maar weer

 • Jil Heirman

  Z’n argumentatie berust op een grote contradictie: “we experimenteren op apen omdat ze zo op ons lijken, maar we experimenteren op apen omdat ze niet zoals ons zijn (ze zijn nl. inferieur)”. ‘t Is het één of het snder he Weyts!

 • Brecht Didden

  Man man,dit is niet de eerste "foute" uitspraak van Weyts, en zo zijn er nog in zijn partijtje, ik kan echt niet begrijpen dat er iemand is die daar kan voor stemmen

 • Ronny Van Looy

  Vroeger tijdens de jaren 60-70-80 en 90 dan was dit gebruikelijk en noodzakelijk, maar nu anno jaren 2000 is dit echt niet meer van doen, we hebben genoeg middelen om dit te onderzoeken.

 • Gino Denil

  Dus ook het dierenwelzijn is bij Weyts maar schone schijn. Met onze huidige technologie kunnen we van stamcellen gelijk welk weefsel kweken in een labo. Dat maakt proeven op dieren volledig overbodig.