Weinig bewijs dat tv of tablet funest is voor jonge kinderen: “Oef, we kweken geen hersenloze schermzombies”

De impact van schermen op de gezondheid van kinderen is miniem, zeker als je het vergelijkt met andere factoren die wél een grote invloed hebben, zoals slaap, beweging, voeding, pesten of armoede.
thinkstock De impact van schermen op de gezondheid van kinderen is miniem, zeker als je het vergelijkt met andere factoren die wél een grote invloed hebben, zoals slaap, beweging, voeding, pesten of armoede.
Voor een heleboel ouders is het wellicht een enorme geruststelling: nee, kinderen worden geen hersenloze zombies door de tv of tablet. Tot dat besluit komen wetenschappers op basis van een grote overzichtsstudie. Al betekent dit ook niet dat we de allerjongsten onbeperkt voor een scherm mogen zetten.

Je hebt 7% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Cuypers

  We worden er dus niet of nauwelijks ziek van volgens die studie. Maar worden we er beter van? Of zijn er andere bezigheden waar we wel beter van worden?

 • Charel de Klucht

  En die wetenschappers worden vet betaald om deze onzin de wereld in te sturen.

 • Ludo Wouters

  Hersenloos misschien niet, maar zombies zeker wel. Kijk op straat, kijk in restaurants, kijk thuis, kijk overal, bijna iedereen zit op zijn smartphone te kijken en te tokkelen. Hoeveel kinderen en volwassen worden dagelijks gepest via de sociale media? Ontkennen heeft geen zin. Veel mensen zijn verslaafd aan de sociale media.

 • Syben Bovyn

  Ik ben blij dit te horen, maar zou kinderen toch aan een bepaald schermtijd houden. Het is ook niet goed voor de ogen.

 • Linda Wellekens

  Er zijn nog nooit zoveel kinderen ( en volwassenen ) geweest met kanker; er zijn nog nooit zoveel kinderen ( en volwassenen ) geweest met depressies en zelfmoordneigingen; er zijn nog nooit zoveel kinderen ( en volwassenen ) geweest met lichamelijke en zwaar mentale stoornissen .... hoe zou dat nu toch komen ?