Weerstand verhogen = verkoudheid voorkomen

Natuurlijke middeltjes tegen snotteren en niezen helpen je de winter door

.
thinkstock .
Verkoudheden zijn de meest voorkomende gezondheidsklacht tijdens de herfst. Een vervelend kwaaltje, maar medicatie is niet nodig om ervan af te komen. "Wie er herhaaldelijk last van hebt, kan zich beter preventief wapenen met zelfzorg en natuurlijke middeltjes", zegt holistisch huisarts Jutta Borms.

"Er zijn ontelbaar veel verkoudheidsvirussen", zegt Jutta Borms. "Die infecteren de slijmvliezen in de luchtwegen door middel van hoest- en niesdruppels, maar ook via de handen. De ene helft van de bevolking zal hierdoor beginnen te niezen, snotteren, hoesten en een ziek gevoel krijgen, met al dan niet lichte hoofdpijn. De andere helft van de bevolking heeft er amper last van. Leuk is het niet, maar het hoeft niet behandeld te worden. De huisarts van mijn moeder zei altijd: 'Met medicatie duurt je verkoudheid een week, zonder zeven dagen.'"

Toch schrijven nog heel wat artsen middeltjes voor om de symptomen te behandelen:

Rhinatiol-hoestsiroop tegen niezen en hoesten, Perdolan om de malaise de kop in te drukken, Otrivine of Dexa Rhinospray als neusspray... "Die pakken inderdaad de ziektesymptomen aan, maar bij chronisch gebruik duiken ook nevenwerkingen op, zoals slaperigheid, slapeloosheid, prostaatproblemen, hoge bloeddruk en hoge oogboldruk. Daarnaast kan overvloedig gebruik van verstuivers en bepaalde neusdruppels leiden tot chronische neusslijmvliesatrofie (verschrompeling van het neusslijmvliesweefsel, red.)."

Dampen en rusten

Klassieke maatregelen zoals rust, warm blijven, stomen bij neusklachten, de handen frequent wassen en wegwerpzakdoeken gebruiken, zijn volgens Borms voldoende om de verkoudheid klein te krijgen. "Wie toch een hulpmiddel wil om de symptomen te verlichten, kan eventueel homeopathische middeltjes gebruiken zoals Coryzalia-tabletten, die doeltreffend werken bij een neusverkoudheid, of Homeoplasmine-zalf, om neusirritatie lokaal te behandelen."

Vitamineshot

Al is het nog beter om je weerstand tegen virussen te verhogen. "De reden waarom de ene persoon de ene verkoudheid na de andere lijkt op te lopen en de andere er amper last van heeft, is een verzwakt immuunsysteem. Gelukkig kan je met eenvoudige rituelen en de juiste vitamines je natuurlijke weerstand verhogen. Een van de belangrijkste dingen om te doen, zelfs al ben je verkouden, is heel veel water drinken. Water is het goedkoopste medicijn. Maak er een gewoonte van een halfuurtje voor het ontbijt al twee grote glazen water te drinken. Voldoende slaap is ook zeer belangrijk: een slaaptekort verlaagt je weerstand. Dagelijks wandelen en enkele ademhalingsoefeningen doen, doen ook goed. Sinds ik zelf yoga beoefen en drie minuten per dag de alternerende neusademhaling toepas, zijn verkoudheden bij mij verleden tijd. Wie er vatbaar voor is, vermijd beter ook leverbelastende voeding als witte suiker, chocolade, alcohol, steenvruchten, kaas, yoghurt en vers brood. Tot slot kan je je weerstand nog verhogen met probiotica (bv. Probatiol Plus van Metagenics), omega 3 (bv. WHC Unocardio 1000 van Nutrogenics), vitamine C, zink en kattenklauw (o.a. in Naturstim van Fenioux). En natuurlijk mag je niet vergeten positief te denken! Zeg niet: 'Ik hoop dat ik niet ziek word', maar zeg wel 'Ik blijf deze winter gezond'!"

HOE KAN JE DE WEERSTAND VERGROTEN?Alle artikels uit de krant