Week van de waarheid voor Arizona-coalitie

(maar ook oesters en garnaalkroketten)

Samen met zijn zoon en de twee andere koningen vierde Lachaert ingetogen zijn verjaardag met een etentje.
Twitter @egbertlachaert Samen met zijn zoon en de twee andere koningen vierde Lachaert ingetogen zijn verjaardag met een etentje.
Georges-Louis Bouchez, Joachim Coens en Egbert Lachaert proberen schot in de zaak te krijgen. Ze hebben zes partijen (sp.a, N-VA, CD&V, cdH, MR en Open Vld) van de 'Arizona' uitgenodigd om begin deze week over hun startnota te onderhandelen. Sp.a eist echter eerst inhoudelijke garanties.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tussen de 'drie koningen' onderling lijkt de vrede hersteld. Lachaert trakteerde Bouchez en Coens na een vergadering met Rousseau zaterdagmiddag op oesters en garnaalkroketten voor zijn verjaardag. Dat de media op de hoogte waren van de 'geheime locatie' van hun meeting, waar Rousseau zijn eisen deed, ligt wel zwaar op de maag. Op het laatste moment moesten de voorzitters uitwijken naar Oostduinkerke.

De zes partijen van de 'Arizonacoalitie' kregen al een uitnodiging voor een vergadering met alle potentiële coalitiepartners. Ten laatste woensdag zou die plaatsvinden. Sp.a heeft echter nog niet toegezegd. De Vlaamse socialisten eisen vooraf een nota waarin zwart op wit staat welke eisen het triumviraat wil inwilligen. Bouchez, Coens en Lachaert willen die nota echter niet op voorhand geven. Ze denken er zelfs aan geen tekst uit te delen tijdens die eerste plenaire meeting, zo bevreesd zijn ze voor lekken. Erg veel tijd geven de onderhandelaars zichzelf niet meer. Bij de liberalen willen ze deze week duidelijkheid.

Doenbare eisen

Bouchez, Lachaert en Coens geven wel aan dat de eisen van sp.a 'doenbaar' zijn: een nieuwe effectentaks, een belasting voor multinationals, een verhoging van de minimumlonen en de uitkeringen, en meer geld voor de zorg kunnen, al moet het betaalbaar blijven. Met N-VA zouden deze socio-economische voorstellen ook al afgetoetst zijn. (DM)

Lees ook:

Vlamingen en Walen kijken anders naar impasse: “Op den duur zie je wat je wil zien” (+)

Carl Devos: “Al 405 dagen blijft de vraag: N-VA en/of PS?” (+)

De bokkensprongen van een voorzitter: wat bezielt Georges-Louis Bouchez? (+)Alle artikels uit de krant

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.