Exclusief voor abonnees

We leven bijna 40 procent duurder sinds 2000: “En tóch weegt euro niet op onze portemonnee"

Photo News
Sinds 2000 zijn de prijzen in de Europese Unie met 36,5% gestegen. In België zelfs met 38,8%, of 2,3% per jaar. "Maar dat wil niet zeggen dat de euro ons armer heeft gemaakt", zegt econoom Ivan Van de Cloot. "Onze koopkracht is in die periode sterker gestegen, met 1 tot 1,5% bovenop de inflatie. Als de overheid veel geld laat rollen, geeft dat een extra stimulans aan de economie. Maar dan gaan ook de prijzen in de winkel omhoog, onder meer door de stijgende loonkost."

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis


Alle artikels uit de krant

71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  alles in acht genomen zijn onze lonen gehalveerd ...kijk maar eens naar de prijzen van de woningen huren of kopen speelt geen belang de prijs van water ,elektriciteit of andere noodzakelijke dingen ...alles dankzij de neo liberalen .

 • Carine Van den Berghe

  Zelfs in ALDI is de prijs van mijn winkelkar met 30 tot 40 % gestegen op een paar jaar tijd. Maar ze renoveren wel hun winkels???

 • peter colson

  Zij die beweren dat het met BFr allemaal goedkoper en beter was zijn dan niet opgegroeid in de jaren 70 of zaten na de hippieperiode nog steeds met hun hoofd in de weedwolken. In 1974 had België "maar" een inflatie van 15,68% (een gemiddelde inflatie van 12,84%) Cijfers zijn te vinden op inflation.eu onder de rubriek historische inflatie.

 • Sylvie Denancy

  We genieten meer en laten o ze betalingen liggen

 • bjorn azou

  Vroeger kon men deftig sparen want men had wel wat over op het einde van de maand.