Exclusief voor abonnees

Wat te doen met je geld in 2018? Die sok onder de matras is toch geen goed idee

Thinkstock
Wat moet je doen met je geld in het nieuwe jaar? Sparen of toch maar beleggen? De nieuwjaarsboodschap van experts is alvast: wees alert. Want het dreigt een volatieler jaar te worden, met meer nervositeit en schommelingen. De centrale banken draaien de geldkraan langzaam dicht en de risico's nemen almaar toe. Wij zochten de voor- en nadelen van de verschillende opties voor je geld uit. Van sparen en beleggen tot vastgoed, obligaties en bitcoin en co.

Sparen

+ Cash komt altijd van pas
- Het kost je geld

Voor spaarders was 2017 geen goed jaar. De rente is verder gedaald en een klassiek spaarboekje biedt meestal niet meer dan een totaalrendement van 0,11%. Op veel beterschap hoef je niet te rekenen. "Op de eerste renteverhoging van de ECB is het wachten tot de zomer van 2019", denkt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte. Vroeger zullen de banken de spaarrentes ook niet verhogen. Bijkomend probleem is dat de Nationale Bank een inflatie verwacht van 1,6%, terwijl het hoogste rendement op een spaarrekening vandaag slechts 1,2% is. Wie spaart, ziet zijn spaarpot dus aan waarde verliezen. Dat geldt ook voor kasbons en termijnrekeningen. 

Toch is het aan te raden om een deel cash te houden. Als je de komende 12 maanden geen grote uitgaven verwacht en je spaargeld onaangeroerd laat, kies je het best voor de CKV Spaarrekening, leert een berekening van Spaargids.be. Die biedt een basisrente van 0,25% en een aangroeipremie van 0,50%. Ook de Banca Monte Paschi Belgio Fideltà-rekening (0,65%), de Santander Consumer Vision+ (0,65%), de Izola Bank Saver Account (0,42%) en de ME3-spaarrekening behoren tot de top vijf qua rendement. Wie zijn spaargeld wel zal aanspreken, kiest het best voor een hoge basisrente. Hier scoort MeDirect goed. Kijk wel goed de voorwaarden na. Zo krijg je op spaarrekeningen waarop je maandelijks slechts 500 of 750 euro mag storten, zelden het beloofde rendement.

Vastgoed

Je hebt 16% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant