Wat kan je als ouder doen als je tienerzoon of -dochter gepest wordt?

Een leerlinge van het Collège Don Boscoin Sint-Pieters-Woluwe raakte gisteren levensgevaarlijk gewond nadat ze uit het raam van haar klas was gesprongen.
Photo News Een leerlinge van het Collège Don Boscoin Sint-Pieters-Woluwe raakte gisteren levensgevaarlijk gewond nadat ze uit het raam van haar klas was gesprongen.
Een meisje van 14 sprong gisteren uit het raam van de vierde verdieping van het Don Bosco-college in Sint-Lambrechts-Woluwe. “Ze werd gepest en zat slecht in haar vel”, zegt een medeleerling. Maar wat kan je als ouder doen als jouw tienerzoon of -dochter gepest wordt? “Zoek nooit hulp achter hun rug”, benadrukt pestdeskundige Gie Deboutte. 

Ouders voelen zich vaak machteloos als hun puberzoon of -dochter gepest wordt. Wat kan je doen in zo'n situatie? "Het is belangrijk om thuis een veilige omgeving te creëren", benadrukt pestdeskundige Gie Deboutte. "Ze moeten het gevoel krijgen dat ze met alle vragen bij jou terecht kunnen en dat je onbevooroordeeld zal luisteren. Rapen ze al hun moed bij elkaar om te vertellen dat ze gepest worden, dan is het cruciaal dat je hen ernstig neemt en toont dat je hen gelooft. Geef je kind nooit de schuld: dat schaadt de vertrouwensband en zorgt ervoor dat hij of zij niks meer aan jou komt vertellen."

Lijkt het je nodig om stappen te ondernemen, zoals met de school gaan praten of het CLB erbij betrekken, dan mag je dat in geen geval achter de rug van je kind doen, onderstreept Deboutte. "Neem het heft niet in eigen handen, want je kind zit mogelijk met een angstgevoel dat het pesten daardoor erger kan worden. Bespreek samen wat jullie kunnen doen en dring er voorzichtig op aan, maar forceer niets. Zet je te veel druk, dan haakt een kind af en krijgt het misschien spijt dat het iets gezegd heeft. Zo duw je hem of haar nog verder weg."Alle artikels uit de krant

16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van Roy

  Heb na maanden gesprekken en loze beloften vd directie enkele pesters bij hun kraag gepakt en gedreigt met goed pak slaag met de mededeling dat ik me er niets zal van aantrekken enkele maandjes bak te doen. Nooit nog klachten gehad.

 • andre Dewilde

  Als ouder, de pester eens een ferm pak slaag geven. Al dat pampergedoe om in dialoog te gaan met de ouders van de pester werkt gewoon averechts. Kordaat optreden en het zal rap gedaan zijn.

 • Tanessa Van Wiele

  Zelf gepest geweest.. ik zelf had 1 vriendin in de klas.. mijn beste vriendin vertelde da tege haar mama.. toen is er iets aangedaan.. heel mijn klas pestte mij.. die waren eerst kwaad ma daarna kwam de spijt

 • Geert Eembeek

  zelf meegemaakt als ouder - alle jaren werd men dochter gepest - klaagde dat aan geen gehoor - uiteindelijk toch bij directrice ontvangen - na wat heen en weer gesprek - kwam zij tot de conclusie of men dochter zich niet aanstelde en alles zelf uitlokte - op dat moment wer het zwart voor men ogen - gelukkig kwam men vrouw ertss - pestbeleid vergeet het ze doen er niets aan oww en als jullie willen wil ik graag de school vernoemen

 • mark didden

  Er is goe op los kloppen... ben vroeger vaak gepest geweest, zelf door leerkrachten. Op een bepaald moment begin je wel voor jezelf op te komen en dan veranderen de zaken. Moest ik een kind hebben dat gepest werd dan zou het rap gedaan zijn met pesters.