Exclusief voor abonnees

Wat als... Puigdemont opkomt voor N-VA?

De liefde is al langer wederzijds. In november 2017 gaf senator Pol Van den Driessche (N-VA) Puigdemont nog een rondleiding door Brugge.
BELGA De liefde is al langer wederzijds. In november 2017 gaf senator Pol Van den Driessche (N-VA) Puigdemont nog een rondleiding door Brugge.
Carles Puigdemont: die opvallende naam circuleert om de Europese N-VA-lijst te duwen. De vrijage tussen de afgezette Catalaanse minister-president en de Vlaams-nationalistische partij is al een tijdje gaande en beiden kunnen garen spinnen bij zijn kandidatuur.

Als een vrij man zette Carles Puigdemont zaterdag weer voet op Belgische bodem. In Europa kan de gewezen Catalaanse leider voortaan gaan en staan waar hij wil. Dat was de voorbije maanden anders. De 55-jarige politicus wordt in Spanje onder meer beschuldigd van rebellie na het organiseren van een illegaal referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Omdat hij vluchtte, vaardigde het Spaanse gerecht een Europees en internationaal aanhoudingsbevel uit. Toen hij op 25 maart uit Finland naar België terugreed, werd hij in Duitsland aangehouden. Maar de Duitse rechter ziet te weinig grond om hem uit te wijzen naar Spanje voor rebellie. Wél op basis van een mogelijk misbruik van overheidsgeld voor de organisatie van het referendum. Maar omdat daar een lichtere celstraf op staat (12 jaar in plaats van 30 jaar) én hij dat mogelijke misbruik zou kunnen afkopen, slikte Spanje het Europese en het internationale aanhoudingsbevel tegen Puigdemont in. Een vrij man in Europa dus, maar niet in eigen land. Keert hij terug, dan wordt hij aangehouden en riskeert hij voor 30 jaar de cel in te draaien.

Denkwerk

Carles Puigdemont is met andere woorden een permanente balling. En dat zet zijn politieke vrienden van N-VA aan het denken. Enkele partijtoppers willen de Catalaanse separatist graag op hun lijst uitspelen voor de Europese verkiezingen. "Vanop een eigen lijst in België maakt hij nauwelijks kans om verkozen te geraken. Maar op onze lijst verdient hij gemakkelijk een eigen zetel vanop een lijstduwersplaats", aldus een hoge bron. Wettelijk kan het perfect. 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:Alle artikels uit de krant

356 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • INGRID DE CREMER

  Catalonia , wil zich afscheuren ,maar, blijkbaar mag dit niet ! No , ja, dan kan men ieder getrouwd koppel verbieden te scheiden , nietwaar ?

 • Jos verelst

  Dit zou inderdaad een meesterzet zijn die de hele Spaanse regeringsmaffia en gerechtelijke ambtenaren gangsters voor schut zou zetten. Absoluut doen, mijn stem heb je bij deze al.

 • guido Bervoets

  Puigdemont kan toch ook op een Catalaanse/Spaanse separatistische lijst gaan staan voor Europa, hij hoeft daarvoor toch niet in Spanje zelf te zijn? Wat is het nut ervan om zo iemand op een Vlaamse/Belgische lijst te zetten behalve om dan hem de Catalaanse zaak te laten verdedigen in het Europees parlement en wat hebben WIJ daaraan? En met ons belastinggeld?

 • Eddy DESMET

  Er is slechts één plek waar Puigdemont thuishoort : achter de tralies van een kleine cel, waarin hij zich eens ernstig kan bezinnen over zijn wandaden én over zijn grootheidswaanzin. Je moet al flink gestoord zijn om met een dergelijk individu samen te werken !

 • André Herbots

  Peter Cuyvers,Op vlaams belang stemmen is zo goed als een verloren stem.Wie zou er met racisten willen samenwerken? ik zie geen enkele partij dit doen.Dus dat zijn dan verloren stemmen.