Wat als je reisbestemming plots terreurdoelwit is? "Gewoon gaan: plek van aanslag is net veiligste"

Ludovic (34), Bas (8), Elodie (3) en Katrien (32) trekken er 10 keer per jaar opuit. Nog nooit annuleerden ze een trip.
RV Ludovic (34), Bas (8), Elodie (3) en Katrien (32) trekken er 10 keer per jaar opuit. Nog nooit annuleerden ze een trip.
Wie deze zomer een reisje Sri Lanka heeft geboekt, staat voor een dilemma. Het land werd gepromoot als een veilige, kindvriendelijke plek. Maar na de aanslagen raadt Buitenlandse Zaken het land af en schrappen touroperators het uit hun boekje. Wat doe je als je bestemming plots een terreurdoelwit wordt?

"Wij hebben nog nooit een reis geannuleerd. Ook niet naar landen waar er een aanslag is geweest. Gebeurt er iets, dan volgen we de situatie op via (sociale) media", zegt Katrien Goris (32) uit Leuven. Zij, haar partner Ludovic (34) en de kinderen Bas (8) en Elodie (3) zijn net terug uit Mexico. Ze zijn doorgewinterde reizigers: dit jaar trokken ze al naar Egypte, Spanje en Zuid-Afrika, en de Dominicaanse Republiek staat op de planning. Ze houden alles bij op de blog 'withkidsontheroad' en Instagram. Katrien kíjkt wel degelijk naar het reisadvies, zegt ze. "Uiteindelijk ben je weg met kinderen. Al vind ik het moeilijk in te schatten of we volgende maand naar Sri Lanka zouden reizen, mochten we geboekt hebben. De aanslag is voorbij."

Twee keer meegemaakt

Twee keer hebben ze het meegemaakt. Eerst in Nice, op 14 juli 2016, toen een vrachtwagen inreed op de menigte op de Promenade des Anglais. "We waren net aangekomen in ons hotel. We wilden een nacht en dag in Nice blijven op doortocht naar Barcelona, maar beslisten toch om door te rijden. Niet uit angst - het wás gebeurd - maar wegens de chaos. Ik herinner me nog hoe de politie ons nogal brutaal aan de kant zette. Ze zochten een zwarte Mercedes - net de auto waarmee wij rijden."

De tweede keer was vorig jaar in India, toen er zware rellen uitbraken in de stad waar het gezin heen reed. "Er was heel weinig info. Het beste wat we konden doen, was lokale mensen vragen wat zij zouden doen. Zo hebben we beslist het erop te wagen. Een goeie keuze."

Schokeffect

Andere reizigers bevestigen: "Gewoon gaan. De lokale economie lijdt hard onder het gebrek aan toerisme en we willen de haat niet laten winnen", zegt reisblogger Yannick De Pauw (33). Hetzelfde geluid bij bloggers Yannick Merckx en Lesley van Loon: zij zouden niet annuleren, maar eerder hun verblijf aanpassen. "Door bijvoorbeeld drukke plekken te mijden en meer te focussen op natuur."

"Er is een ongeschreven regel die zegt dat het nergens veiliger is dan op de plaats waar een aanslag gepleegd werd", aldus Frank Bosteels van touroperator Connections. "Statistisch is de kans klein dat het daar opnieuw gebeurt: er worden zware veiligheidsmaatregelen genomen en de meeste verdachten zijn opgepakt." Volgens crisispsycholoog Erik de Soir hebben terroristen met één aanslag al hun doel bereikt: "Ze hebben wereldwijd een schokeffect veroorzaakt. De voorbije jaren zag je hetzelfde scenario: na een aanslag volgde er geen nieuwe."

Overal gevaar

"Onze wereld is overal gevaarlijk geworden", vindt De Soir. "Daar moeten we mee leven. Maar we kunnen wel waakzaam zijn." Al moet je je als reiziger vooral goed voelen. "Wie een hele tijd piekert of zich onveilig voelt, kan beter annuleren."

Nog dit: wie van plan is naar een land te reizen waar een aanslag plaatsvond, doet er goed aan zijn kroost voor te bereiden - op hun maat, welteverstaan. Kinderen jonger dan 6 scherm je beter af, bij tieners geef je meer duiding. En wees vooral zelf kalm. "Ludovic is meer op zijn hoede, ik ben nogal impulsief. Maar als er iets gebeurt, communiceren we. En zo nemen we altijd de juiste beslissing", besluit Katrien.Alle artikels uit de krant

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • MYRTHE PASS

    Ik vind dit ook, gewoon gaan!!! Maar het probleem is, dat luchtvaartmaatschappijen of reisbureaus ons niet meer laten gaan. Ik moest een reis naar Egypte annuleren in de maand september, voor een neerstorting van een vliegtuig het jaar ervoor in november.