Boris Johnson verlaat zijn ambtswoning op 10 Downing Street in Londen.
Volledig scherm
PREMIUM
Boris Johnson verlaat zijn ambtswoning op 10 Downing Street in Londen. © AP

Waarom Johnson kan slagen waar May faalde: “Ook politici zijn het gewoon beu”

Nog altijd geen brexit - die is zaterdag door het Britse parlement alweer uitgesteld. Ondanks die nieuwe nederlaag voor Boris Johnson is er een kans dat hij later deze week wél zijn zin krijgt. Vreemd, want zijn deal met de EU verschilt amper van diegene die zijn voorganger Theresa May een jaar geleden sloot. Hij roept zelfs méér weerstand op. Toch werd May politiek geliquideerd. Hoe kan dat? "De Britse politiek is de brexit gewoon beu", zegt politicoloog Hendrik Vos.

6 reacties

 • Gerrit Versteele

  2 jaar geleden
  De Britse oppositie is de afgelopen 3 jaar nooit dichter geweest bij een tweede referendum dan nu om Johnson en zijn harde brexiteers opzij te zetten en die kans zullen ze zeker niet laten liggen. Misschien heeft de "politicoloog" er genoeg van, dat kan natuurlijk wèl, vooral als die de voorkeur geeft aan het kamp waar de klappen vallen.
 • paul lemmens

  2 jaar geleden
  zo zijn politici nu eenmaal , maak het mij niet moeilijk ik heb daar geen tijd voor
 • Geert Landsman

  2 jaar geleden
  Johnson gaat ook plat op z'n bek en krijgt het ook niet gedaan. Geen van allen durft het volk te herbevragen want allemaal zijn ze bang dat het volk een andere mening is toegedaan en geen Brexit wil. Wat de uitkomst ook is, ze denken alleen aan zichzelf en ze hebben gefaald tot en met. Ergo, het zijn duur betaalde nietsnutten net zoals bij ons. Politiek laat meer en meer zien overbodig te zijn voor de bevolking.
 • guido Bervoets

  2 jaar geleden
  En zeggen dat dit hele circus in de gang is gezet door premier Cameron die het referendum inrichtte met het idee om een deel van zijn partij, dat al die tijd pleitte voor een brexit, eeuwig het zwijgen op te leggen. Hij was van mening dat de brexit toch nooit zou gestemd worden en hij zijn positie als voorzitter zou kunnen verstevigen. De rest is ongewijde geschiedenis - de leugens van de brexiteers en het buikgevoel van een deel van het volk wonnen het referendum en nu zitten ze in de puree.
 • christian demeester

  2 jaar geleden
  Als Europa geen uitstel meer verleent moeten ze in de UK kiezen, ofwel deze deal ofwel geen deal en dan zullen ze deze deal wel aanvaarden.
 1. Leger start intern onderzoek naar wantoestanden in Marche-les-Dames
  PREMIUM

  Leger start intern onderzoek naar wantoestan­den in Mar­che-les-Da­mes

  "We tolereren geen wantoestanden", zegt de nieuwe legerbaas Michel Hofman over de incidenten in het trainingscentrum voor paracommando's in Marche-les-Dames die 'De Morgen' vorige week onthulde. "Niet gisteren, niet vandaag en zeker niet morgen." In samenspraak met minister van Defensie Philippe Goffin (MR) startte hij eenintern onderzoek op. "We gaan ons niet verstoppen achter de juridische procedures die lopen. Het intern onderzoek moet de feiten blootleggen en aantonen welke lessen we kunnen trekken", zei Hofman tijdens zijn eerste optreden in het parlement. Sinds vrijdag leidt hij het leger. 'De Morgen' onthulde op basis van getuigenissen en documenten hoe rekruten in Marche-les-Dames al jarenlang regelmatig mishandeld worden door hun eigen onderrichters. Het gaat van ongeoorloofde opdrachten tot brutaal geweld. In 2016 werden bijvoorbeeld drie rekruten in elkaar geslagen door hun instructeurs tijdens een oefening. Oppositiepartij sp.a dringt aan op een extern onderzoek. (DM)
 2. "Ze had nog net genoeg energie om haar zoon te redden, maar niet zichzelf"
  PREMIUM

  "Ze had nog net genoeg energie om haar zoon te redden, maar niet zichzelf"

  De zoektocht naar de Amerikaanse actrice Naya Rivera (33) is ten einde. Gisteren werd een lichaam opgedoken in Lake Piru in Californië, waar ze verdween. "Gebaseerd op de vindplaats, de fysieke karaktertrekken, de kledij en het gebrek aan andere vermiste personen, zijn we ervan overtuigd dat het om Naya gaat", aldus de sheriff tijdens een persconferentie gisteravond. De actrice, bekend van haar rol als Santana Lopez in de populaire serie 'Glee', verdween vorige week woensdag na een boottochtje met haar 4-jarige zoon Josey. Over wat er precies gebeurde, kon de sheriff voorlopig alleen maar speculeren, al worden kwaad opzet en zelfdoding resoluut uitgesloten. Vermoedelijk raakte ze verstrikt in de sterke stromingen. "Het jongetje verklaarde dat hij was gaan zwemmen met z'n moeder. Ze duwde hem langs achteren het dek weer op. Toen hij daarna opkeek, zag hij haar in het water verdwijnen. Ze had nog net genoeg energie om haar zoon te redden, maar niet zichzelf." Het lichaam bevindt zich momenteel in Ventura, waar een autopsie uitsluitsel moet geven dat het om Rivera gaat. (SDE)
 3. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.