Vrouw Michel Van Dousselaere maakt pakkende documentaire over leven met dementie: "Ik probeer zijn stem te zijn. Want hoe kijk je in iemands hoofd?"

Michel van dousselaere en vrouw Irma.
linelle deunk Michel van dousselaere en vrouw Irma.
Hij weet perfect wat hij wil zeggen, maar de woorden in zijn hoofd zijn zoek. Acteur Michel Van Dousselaere (69) lijdt aan een zeldzame vorm van dementie. Zijn muze Irma Wijsman (55) is zijn spreekbuis. Maakte een waanzinnig mooie documentaire over haar man, in zijn laatste rol, voor het woord het straks in al zijn vormen laat afweten.

De taal, de liefde. Acteurs hebben maar goed twee instrumenten. De taal valt weg voor Michel Van Dousselaere. En daarmee het acteren: het liefste wat hij doet - hij, karakterkop uit 'Aspe', 'Witse', 'Danni Lowinski' en zoveel andere tv-series en al dertig jaar theateracteur. Maar de liefde groeit nog, in tot nog toe ongekende vormen. Tussen hem en Irma, al 23 jaar zijn vrouw, sinds twee jaar zijn noodgedwongen woordvoerster en strenge bewaakster van zijn grenzen, die stilaan nauwer worden.

Irma Wijsman: "Wij kregen de ingewikkelde opdracht: leef verder en pluk de dag. Ja, maar hoe? Michel is heel kwetsbaar. Er is geen schild meer, er is alleen nog de puurheid. Dat is mooi. Maar ze is heel heftig. We wilden ons verhaal vertellen. Want het is universeel. In veel levens kunnen dingen gebeuren die het helemaal op z'n kop zetten. En hoe reageer je dan?"

Michel vroeger, dat was altijd de felle, de perfectionist. De gedreven, gebeten, soms nukkige, meestal uitbundige brok energie, op het toneel en ernaast. Michel vandaag, dat is een vragend gezicht. Zonder al dat lawaai nu. Heel open, met vaak een warme lach, maar ook zuiver verdriet. 'Kom in mijn kop, want ik heb geen woorden meer, dat straalt hij uit' - zegt actrice en goede vriendin Els Dottermans in de documentaire die Irma draaide met filmmaker Patrick Minks.

Je hebt 21% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dirk Wille

  ook één van dé ergste ziekten, hopelijk hebben de patienten daar in evenredigheid geen last van! Je beseft het maar eens als één van je geliefden daar de dupe van zijn!!!

 • annelies guldentops

  De acties rond ‘Kom op tegen kanker’ zijn bewonderenswaardig. Nu is het hoog tijd dat er evenveel aandacht komt voor financiering wetenschappelijk onderzoek naar behandeling ‘dementie’. Elke familie zal er in de nabije toekomst mee geconfronteerd worden, helaas...

 • aaron lammens

  Één van de beste zoniet dé beste ik heb en kijk nog graag naar de films waarin hij meedoet

 • Diana De Wit

  Zijn stem zit in elk geval in mijn hoofd! Was zo herkenbaar! Sterkte aan beide.

 • kristof mols

  Mijn grootvader is er helaas aan gestorven. Echt triest te hopen vinden ze de nodige medicatie of een vaccin om dit te kunnen verkomen of te genezen.