"Vorm van de dag zal bepalend zijn"

Melco is sinds vorige week, dankzij de winst in Oostende en de nederlaag van Gembo, alleen leider.

  1. PREMIUM

    N-VA: "Iets anders dan tand trekken"

    In een opiniestuk dat vandaag in 'De Morgen' verschijnt, trekken N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Valerie Van Peel van leer tegen de wijziging van de abortuswet. Ze verwijten de voorstanders dat die abortus willen herleiden tot een gewone medische handeling, "vergelijkbaar met het trekken van een tand". Zo hebben ze grote problemen met de verlenging van de termijn waarbinnen abortus mogelijk is. "In bijna heel Europa ligt die tussen tien en twaalf weken. Dat heeft een reden: de foetus is dan maximaal 6 cm groot en de abortus gebeurt met een curettage. Op achttien weken, de helft van een zwangerschap, kan de foetus al zo'n 20 cm zijn en is er een minibevalling of verwijdering met instrumenten nodig. Dat leidt tot een grotere kans op complicaties en is ingrijpender voor de foetus, de moeder én de arts."
  2. PREMIUM

    Ondanks corona scoren studenten even goed tot zelfs béter

    Corona heeft niet gezorgd voor slechte resultaten bij de examens in juni. Dat concluderen KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse. Over het algemeen liggen de punten in lijn met die van vorige jaren, vaak wordt er zelfs gewag gemaakt van iets betere resultaten. "De vooruitgang is - tegen mijn intuïtie in - het sterkst bij de startende studenten", zegt KU Leuven-rector Luc Sels. "Net bij de groep waar we ons het meeste zorgen om maakten, zien we dat ze gemiddeld een vol punt meer behaalden: 10,63/20 tegenover 9,68/20." Zowel de KU Leuven, de UGent als de AP Hogeschool Antwerpen zijn er zeker van dat de proffen en lesgevers de lat niet lager hebben gelegd en zeker niet milder hebben geëxamineerd. Er wordt wel gewezen op het wegvallen van het studentenleven en op de verhoogde stress, die wellicht voor meer studie-ijver heeft gezorgd. "Het is een buikgevoel, maar ik denk dat ook de online-lessen geholpen hebben", zegt Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs van de VUB. "Studenten konden de les op die manier nog eens herbekijken als ze iets niet verstonden. Maar nu al verklaringen geven is moeilijk. Om dat echt te kunnen doen, hebben we een onderzoek opgezet." (DM)
  1. PREMIUM

    "Kust heeft nu oplossing nodig voor klimaatver­an­de­ring"

    De kust is, als laagst gelegen gebied van Vlaanderen, erg kwetsbaar door de klimaatverandering. "We moeten nu oplossingen zoeken of het is te laat", zeggen experts in een nieuw boekje, 'Kust en klimaat'. "Ingrepen om pakweg dijken te bouwen, hebben hun tijd nodig. Dat moet je niet doen als je nog 3 cm verwijderd bent van een potentiële overstroming", aldus verantwoordelijke van 'T.OP Kustzone' Stijn Vanderheiden. Hij wil onder meer inzetten op samenwerken met de natuur: ruimte om duinen te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld. "Het gaat om evenwicht, dat is een moeilijke denkoefening. Iedereen wil zijn stukje ruimte vrijwaren. Met deze gids pleiten we ervoor met alle actoren samen oplossingen te vinden die voor iedereen goed zijn." (MM)
  2. Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
    Mijnenergie

    Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecri­sis?

    In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers.