Voorstel Reynders: "Laat werknemer kiezen, salariswagen of salarishuis"

MR-vicepremier Didier Reynders
Photo News MR-vicepremier Didier Reynders
MR-vicepremier Didier Reynders lanceert een opmerkelijk voorstel om de files te verminderen. "Laat werknemers de keuze: een salariswagen, een mobiliteitsbudget of een tegemoetkoming van de baas in de hypotheek van je woning, als je dichter bij je werk gaat wonen."

Met MR wordt het fiscale gunstregime op de salariswagens niet afgeschaft: dat maakt de Brusselse kopman van de Franstalige liberalen in het interview met deze krant duidelijk. "Wat de groenen voorstellen, is gewoon loonbeslag. Ook wij willen meer mensen uit de file krijgen, maar dan moet je gedrag niet bestraffen, maar stimuleren. We hebben met de federale regering al de eerste stappen gezet met 'cash for car' en het mobiliteitsbudget. MR wil daarop verdergaan met een woonbudget."

Concreet stelt Reynders voor dat bedrijven de mogelijkheid krijgen om op een fiscaal vriendelijke manier tussen te komen in de hypotheek van werknemers die dichter bij het werk komen wonen. "Jonge mensen die in grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent werken, kunnen er vaak niet wonen omdat huizen en flats er zo duur zijn. Mochten ze er wel wonen, dan zouden er veel minder files zijn."

Ook Groen laat in haar programma de mogelijkheid open voor een woonbudget. Over de modaliteiten laat Reynders zich nog niet uit. De Confederatie Bouw juicht het idee toe. "Met het woonbudget kunnen werknemers duurzaam bouwen of renoveren."

Het volledige interview met vicepremier Reynders leest u in HLN+, exclusief voor abonnees. 

In ons verkiezingsformat ‘De Vraag’ vroegen we de Vlaamse lijsttrekkers wat voor hen de toekomst van de bedrijfswagen is. Bekijk hier hun antwoorden: Alle artikels uit de krant

157 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Noël Claes

  Een politici hoeft niet te kiezen, hij of zij krijgen beiden.

 • Marc Bohets

  Waarom toch al die kunstmatige constructies zoals salariswagens, maaltijdcheques, ecocheques, dienstencheques, .... om de belastingsdruk te verminderen. Schaf dat allemaal af en verminder de basisbelasting, zodat iedereen vrij kan kiezen aan wat hij zijn inkomen besteedt, en er niet zulke ingewikkelde constructies moeten opgezet worden.

 • Gino Denil

  Dus de belastingbetaler financiert dan een salarishypotheek en een woonbonus. En moet dat dan niet voor alle werknemers gelden. Elke Belg is toch gelijk. Op papier dan toch.

 • Louis Benasque

  Kiezen voor een salariswagen of salarishuis is nadelig voor de pensioenopbouw. Liever meer in het loonzakje en afhouding dat naar de sociale zekerheid gaat. Ik rij wel met een privé wagen en breng autokosten in rekening bij jaarlijkse belastingaangifte.

 • Peter Bae

  Ik merk hier toch weer heel veel afgunst.Het is in de 1ste plaats de werkgever die beslist of een extra legaal voordeel toegekend wordt. Een extralegaal loon zoals een wagen wordt ook meestal toegekend op basis van je functie in het bedrijf .Sectoren die het economisch beter doen geven dikwijls een bedrijfs wagen.Iedereen mag soliciteren voor een dergelijke functie .Beide werkgever en werknemer betalen belasting op de wagen. Het voorstel om de werknemer de keuze te laten is de beste oplossing .