Exclusief voor abonnees

Voor het eerst sinds dictator Franco breekt extreemrechts door in Spanje, dankzij de man die altijd pistool op zak heeft

Santiago Abascal, de 'trumpiaanse' leider van Vox, groet zijn aanhang nadat blijkt dat zijn partij uit het niets ruim 10% haalt.
AP Santiago Abascal, de 'trumpiaanse' leider van Vox, groet zijn aanhang nadat blijkt dat zijn partij uit het niets ruim 10% haalt.
Voor het eerst sinds de dood van dictator Franco in 1975 krijgt extreemrechts in Spanje voet aan de grond. Volgens de eerste resultaten haalde de partij Vox - antimigratie en anti-islam - gisteren ruim 10% in de verkiezingen, uit het niets. Een succes dat in grote mate te danken is aan Santiago Abascal (43), de 'Spaanse Trump' die nooit zonder wapen op zak rondloopt.

Je hebt 17% van dit artikel gelezenAlle artikels uit de krant

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan janssens

  De mensen zijn het gewoon beu te sponseren

 • Tim Peeters

  De verkiezing was een vernietigende nederlaag voor de centrumrechtse conservatie Volkspartij (PP) die ongeveer gehalveerd werd. De Socialisten gaan van 85 naar 123 zetels. Extreem rechts haalt 24 zetels. Dus vooral het centrum verliest en verschuift naar links. En belangrijk: Vox is nationalistisch en voor een sterk unitair Spanje. (in tegenstelling tot rechtse partijen hier die voor splitsing van het land zijn)

 • Maya Debie

  De sociaal-democraten winnen de verkiezingen in Spanje. Vox haalt 10%. Spanjaarden zijn slim genoeg geworden om links te stemmen, na wat ze meegemaakt hebben met extreemrechtse dictator Franco.

 • Paul De Mol

  Ach, de PP is altijd al de voortzetting van het Franco-regime geweest. Nu is een deel van hun aanhang naar de nieuwe VOX partij gegaan, maar het totaal van rechts is niet vergroot. De socialisten hebben duidelijk gewonnen, en alleen een linkse regering is mogelijk. Of dat stabiel zal blijken is een andere kwestie.

 • aaron aerts

  tjah, hoeveel nonsense hebben we de laatste 20 jaar niet moeten verdragen. Extreem rechts komt overal op. En niet zomaar.