Voor het eerst in tien jaar daalt aantal zittenblijvers niet meer

BELGAONTHESPOT
Voor het eerst in tien jaar daalt het aantal leerlingen dat in het secundair onderwijs moet blijven zitten niet meer. Dat schrijft 'De Morgen' op basis van cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). 

Waar in 2008-2009 nog 5,8% van de leerlingen in het middelbaar een jaar moest overdoen, daalde dit stelselmatig tot 4,1% in 2016-2017. Vorig schooljaar bleef 4,2% van de leerlingen zitten, waarmee de dalende tendens onderbroken wordt. Concreet gaat het om een stijging met 684 leerlingen, op een hoger aantal leerlingen (+3.586). Ook in het lager onderwijs stopt de daling voor het eerst in jaren.

Het is nog te vroeg om van een trendbreuk te spreken, aldus Crevits. Maar pedagoog Pedro De Bruyckere waarschuwt: "We moeten dit in het oog houden.” Voor Crevits kan zittenblijven enkel “als ultieme remedie, als alle alternatieven uitgeput zijn”. Door nieuwe maatregelen in het kader van de modernisering van het secundair onderwijs, wordt een C-attest uitreiken in de toekomst nog moeilijker.Alle artikels uit de krant

21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Dit is geen fabeltje leerkrachten en zelfs docenten in de hoge school zijn verplicht positieve discriminatie toe te passen bij het laten slagen van de leerlingen. De docenten zelf zijn daar niet gelukkig mee, maar er moeten een percentage studenten uit een kansarm milieu er door te laten. De ene llg is geslaagd en de andere met dezelfde punten gezakt. In provinciale technische scholen werd dit al langer opgelegd door de directie.

 • Roger Cooks

  Dat Crevits de normen nóg wat verlaagt (omwille van de "nieuwe Belgen") dan kan men iedereen doen slagen. Ze kan de lat misschien óp de grond leggen?? Als men de blogs hier leest kan nauwelijks de helft nog zonder dt fouten schrijven.

 • Fred Bompans

  Maar als ze zo blijven spijbelen zullen de zittenblijvers terug stijgen zoals een raket !

 • Mieke Vhuyst

  Naarmate er meer Arabische en Afrikaanse leerlingen kwamen is de lat omlaag gegaan. Persoonlijk vind ik dat een racistisch beleid maar gezien de heersende absurde logica zullen mensen als mij die wijzen op de feiten als racist bestempeld worden. Een soort van omgekeerde wereld eigenlijk.

 • Dirk Vregels

  Het aantal gevaarlijke kruispunten lossen ze op door simpel van de lijst te schrappen, overbevolkte gevangenissen lossen ze op door criminelen vrij te laten dus logisch dat ze het aantal zittenblijvers opkossen door ze met een drie op tien een diploma te geven.