Exclusief voor abonnees

Vogelbescherming heeft bijzondere oplossingen voor bedreigde mussen en mezen: “Ruim hondendrollen niet op en leg dode vogel in uw diepvriezer”

Huismussen in Lierde.
BELGA Huismussen in Lierde.
De huismus voelt zich niet meer thuis in Vlaanderen. Want we zijn te proper, met onze strakke tuinen. En we ruimen onze hondendrollen te snel op. Ook de mezen hebben het hard te verduren. Om dát probleem op te lossen, vraagt Vogelbescherming Vlaanderen om dode vogels in uw diepvriezer te bewaren. "Dan doen wij een 'lijkschouwing'."

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ramon Simon

  Nieuwbouw woningen hebbe een zeer kleine of gewoon geen tuin meer. Onder platte daken kunnen ze ook al niet schuilen. Elk boom in Vlaanderen moet sneuvelen om de verkavelen en lichtinval te bevordening zodat men in de zomer airco moet draaien in hun broeikassen. Vroeger stond er een stal naast ons, daar woonde een vleermuis die wa zeer veel jaren zagen rondfladderen 's avonds. Dankzij het huidi beleid moet alles weg.

 • oswald billiet

  De huismus moet terug. Zij behoort bij ons leven. Zij toont ons dat wij zodanig hygiënisch leven dat wij zelf onze eigen immuniteit verliezen. Ik denk dat al diegenen die bouwrestauraties uitvoeren ergens bewust openingen of gaten zouden moeten laten waar mussen kunnen nesten en schuilen. We moeten niet overdrijven. In mijn kinderjaren was een paardenvijg op straat het banket van de mus. Gedaan! Ik vrees ook voor de merel. Heb ze nog niet gehoord.

 • André Christiaens

  Ik ben tegen VB & Groen, maar zij hebben het Benelux-Verdrag van 1957 niet gemaakt, daarin zijn alle dieren opgenomen die beschermd zijn tot heden. Maar er werden ondertussen wel aanpassingen gedaan en deze kan je lezen in het jachtdecreet van 2016 of in de aanpassing van 2008 Benelux-Verdrag.Het Benelux -Verdrag is opgericht door Sp- CVP en Liberalen samen en ook met Nederland en Luxenburg.

 • Marco Latent

  De groene jongens zijn de oorzaak natuurlijk. De huizen moeten potdicht zijn, de grotere vogels zoals kraai en vooral ekster zijn dankzij hen beschermd, hondendrollen moeten volgens de wet opgekuist worden door de eigenaar maar niet voor de deur vd Groenen blijkbaar. Alle leven beschermen loopt altijd faliekant af voor de kleinere soorten.

 • André Christiaens

  Weeral lees ik onwaarheden, de ekster en kraai mogen gevangen en gedood worden, alleen is de bonte kraai - kauw - roek - Vlaamse gaai beschermd, maar niet iedereen mag ze ekster en kraai vangen er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Natuurlijk gaat de boeren mus achteruit, en daar zijn twee oorzaken van, de boerenschuren zijn verdwenen, de daken van huizen zijn beter afgewerkt dan vroeger de mus heeft ook nest plaatsing nodig en dat ontbreekt.