Exclusief voor abonnees

Vlaming getuigt: “Ik jaagde jarenlang op gegevens bij Facebook”

"Na de beursgang van 2012 is het bedrijf echt grenzen gaan opzoeken. De druk om winst te maken, heeft de machine doen doorslaan" HERMAN MAES
RV "Na de beursgang van 2012 is het bedrijf echt grenzen gaan opzoeken. De druk om winst te maken, heeft de machine doen doorslaan" HERMAN MAES
Digitaal marketeer Herman Maes is allesbehalve verrast over het datalek bij Facebook dat ook 60.000 Belgen treft. De man kent het bedrijf op zijn duimpje en verzamelde zelf jarenlang persoonlijke info via de sociaalnetwerksite. "Ik heb dingen gedaan die niet door de beugel kunnen."

"Dat ik een stroper was die nu boswachter is geworden, is overdreven", zegt Herman Maes, digitaal marketeer bij het agentschap Intracto. "Maar iedereen moet beseffen dat wat nu bekend raakt over Facebook en Cambridge Analytica geen uniek verhaal is. Meer zelfs, het is het topje van de ijsberg."

Tot 2015 verdiende Maes een extraatje via een kortingscodewebsite. Het principe: wanneer Zalando online kortingscodes uitdeelde, deed het een beroep op digitale marketeers zoals Maes toen. Voor elke kortingscode die hij online aan de man kon brengen én die ook effectief gebruikt werd, verdiende hij een commissie. "In die periode heb ik dingen gedaan die vandaag niet door de beugel kunnen."

Eén van de geliefde marketingtechnieken was het 'scrapen' of schrapen van Facebookdata. Waar Cambridge Analytica data verkreeg via een app die mensen zelf hadden gedownload, heb je bij scrapen geen idee wat er over je verzameld wordt. "Met scrapen bedoel ik via een softwaretool publieke profielgegevens van Facebookers verzamelen."

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen


Alle artikels uit de krant

Video