Vlaanderen wil Russische sporters vier jaar lang boycotten

Vlaams minister van Sport Ben Weyts.
Photo News Vlaams minister van Sport Ben Weyts.
Als het van Vlaams minister voor Sport Ben Weyts (N-VA) afhangt, wordt Rusland vier jaar lang geweerd van alle sportevenementen. "Hoe lang gaan we die valsspelers nog dulden?" In het Russische dopingschandaal zijn nieuwe bewijzen van grootschalige manipulatie opgedoken.

Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een samenvatting van een onderzoeksrapport gelost. Daaruit blijkt dat Rusland ook vorig jaar nog verregaande pogingen heeft gedaan om bewijsmateriaal te manipuleren in het dopingschandaal dat het land al sinds 2016 achtervolgt. De Russen verwijderden testresultaten en fabriceerden valse mails en documenten. De onthullingen zijn zo choquerend dat de onderzoekers van het WADA oproepen om Rusland tussen 2020 en 2024 uit te sluiten van alle internationale sportevenementen.

Tijdens een vergadering van de Raad van Europa in Parijs bespreken de lidstaten vandaag hun standpunt. Minister Weyts stelt dat Vlaanderen de forse eis van de onderzoekers zal steunen. "De Russen hervallen voortdurend in hun oude gewoontes. Ze manipuleren, ze liegen, ze bedriegen. De dopingcultuur is verankerd in de Russische sportwereld." Het WADA zal het standpunt van de Europese lidstaten in overweging nemen tijdens het Uitvoerend Comité op 9 december. Daar valt de beslissing over een mogelijke sanctie. (JBG)

“Hoe lang knijpen we nog een oogje dicht voor die valsspelers?” Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!Alle artikels uit de krant

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Norbert Bauwens

  Blijkbaar zijn er hier veel mensen die in doping totaal geen graten zien en die de tegenstanders zelfs mensen met een trieste mentaliteit noemen. Sport????????Dat is dus iets waarbij degene die de beste doping gebruikt wint. Indertijd was er ook een renner die niet mee kon "Omdat hij van Eddy zijn pulle niet mocht drinken" . Doping is en blijft verfoeilijk. Dat is als valsspelen bij het kaarten.

 • YVES DE GROOTE

  Iedereen weet dat er in België nog nooit een sporter is betrapt op doping. Nog nooit!!

 • ruud van rooy

  Op wereldschaal is Vlaanderen,bijna niet te zien maar hebben wel grootste bekken, die denken dat zij de wereld kunnen verandere

 • Tom De Bondt

  Straks worden er nog wat meer peren geboycot en zitten ze weer in zak en as

 • mertens jean

  Ben Weyts is een klein manneke dat zeer groot denkt, maar totaal onbekwaam is en juist zoals heel zijn N-VA partij hun eigen willetje aan iedereen willen opdringen. Mensen (???) met een zeer trieste mentaliteit.