Vlaamse formatie loopt vertraging op: "Geef ons nog een lange nacht of twee"

Jan Jambon.
Illias Teirlinck Jan Jambon.
Het is niet zeker dat er tegen 23 september al een nieuwe Vlaamse regering is. Normaal zou toekomstig minister-president Jan Jambon (N-VA) op die dag zijn Septemberverklaring afleggen in het Vlaams Parlement, maar de onderhandelingen lopen trager dan verwacht. "Een dag meer onderhandelen spaart ons later maanden aan discussies uit."

De Septemberverklaring, traditioneel op de vierde maandag van september: dat was de deadline die N-VA, CD&V en Open Vld voor ogen hadden om te landen met de nieuwe Vlaamse regering-Jambon. Maar dat blijkt nu toch moeilijker dan gedacht. De werkgroepen Onderwijs, Inburgering en Welzijn, die het voorbereidende werk doen voor de hoofdonderhandelaars, zijn nog steeds niet rond en het zou nog wel even kunnen duren. Bovendien strooien de fractiedagen, waar alle parlementsleden - en dus ook de onderhandelaars uit de werkgroepen - aanwezig moeten zijn, roet in het eten.

Ondertussen onderhandelt de centrale werkgroep - de hoofdonderhandelaars, onder wie de drie partijvoorzitters - wel verder. Gisteren bogen ze zich over Armoede en de afgelopen dagen passeerden onder meer Jeugd, Sport, Werk, Economie, Innovatie en Wonen de revue. Grotendeels zijn die thema's afgehandeld, al is er nog een reeks losse eindjes. Vaak maatregelen met een sterke symbolische waarde, zoals praktijktesten op de huurmarkt en gemeenschapsdienst voor werklozen. In de laatste rechte lijn - "Geef ons een lange nacht of twee" - zal het geven en nemen zijn. Maar zover zijn we dus nog niet: eerst moeten nog de semantische discussies beslecht worden.

Geen vaagheid, a.u.b.

"In de vorige legislatuur waren er veel discussies door onduidelijke of te vage formuleringen in het regeerakkoord", klinkt het bij de onderhandelaars. "Dat willen we nu zoveel mogelijk vermijden. Nu een dag meer onderhandelen, kan ons nadien maanden discussies en tijdverlies uitsparen. We pinnen ons dus niet vast op 23 september. Als het een week later is, is het ook maar zo." 

Eventueel uitstel van de Septemberverklaring is al besproken met Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA). Die beslissing valt volgende week. Dat zou betekenen dat ook het Vlaams Parlement later dan gepland aan de slag gaat. “Tijdens deze overgangsperiode kunnen we noodcommissies vormen, maar in principe worden de vaste commissies nog niet samengesteld”, zei Vandaele in De Ochtend op Radio 1. “Ik voel bij de collega’s ook niet echt de behoefte om nu al grote dingen te doen, we wachten de vorming van de nieuwe regering af.” 

Groen-fractieleider Björn Rzoska is het daar evenwel niet mee eens. Ook in De Ochtend zei hij dat “het parlement aan zijn werk moet kunnen beginnen”. Er liggen heel wat dossiers op de plank die de aandacht van het parlement verdienen, aldus Rzoska. “Ik heb het gecontroleerd bij de diensten van het parlement en er is niets dat ons tegenhoudt om de commissies op te richten en aan de slag te gaan.” Conner Rousseau (sp.a) sluit zich bij de oproep van Rzoska aan.Alle artikels uit de krant

50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Josepha Van Vlaanderen

  NVA aub stop het onderhandelen met die twee prulpartijtjes want anders wordt het toch weer een kibbelregering!!

 • Marc Van Den Berghe

  ...Slaap wel dan.

 • Roger Rymen

  Hoeveel miljoenen hebben al die verkozenen, gedeputeerde, kamerleden, senatoren enz enz al verdiend om niets te doen?

 • Serge Aernoudt

  Waarom werken die dan niet overdag? Vroeg beginnen , wat langer doorwerken en ' s nachts slapen. Al is 't, dat slapen doen ze misschien ook 's nachts en laten ze 't licht branden voor de schijn?

 • Yves Van Rossem

  Geef ons nog een lange nacht of twee ... dan hebben we de postjes verdeeld en is iedereen weeral blij. Behalve de burger in de straat. Zijn stem is weeral totaal genegeerd, een democratie onwaardig ! Blijkbaar vergeet men dit nogal snel in dit verhaal.