De communicatie tussen de darmen en de hersenen zou via een rechtstreekse 'snelweg'/zenuwbaan gebeuren.
Volledig scherm
PREMIUM
De communicatie tussen de darmen en de hersenen zou via een rechtstreekse 'snelweg'/zenuwbaan gebeuren. © RV

‘Vlaams darmfloraproject’ bewijst: depressie zit ook in de darmen

Wie met een depressie kampt, mist specifieke bacteriën in de darmen. Dat stellen onderzoekers die meer dan duizend stoelgangstalen van Vlamingen analyseerden. "We hopen aangepaste probiotica te ontwikkelen."

3 reacties

 • Ramses Temmerman

  3 jaar geleden
  Dat depressie een ontstekingsziekte is werd eind jaren 90 al aangetoond door de belgische Prof. Michael Maes, werd er toen nog voor uitgelachen, maar hij blijkt nu wereldwijd één van de pioniers te zijn in dit vakgebied. In zijn boek 'van freud tot omega-3' (2005) werd de piste van de darmbactériën in relatie met depressies ook al besproken.
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  3 jaar geleden
  De vraag is waarom de bacterien er niet zijn,van nature uit of zijn ze vernietigt door de anti depressie medicatie?.
 • Jaak Meyers

  3 jaar geleden
  De kip of het ei?
 1. PREMIUM

  Politie vindt 37 kilo cocaïne tussen steenkool en 1,7 miljoen euro en 20 kilo goud na huiszoekin­gen

  In de Gentse haven heeft de politie vorige week een drugstransport onderschept waarbij 37 kilogram cocaïne (straatwaarde 2,6 miljoen euro) verborgen zat in een steenkoollading. Terwijl de politie bezig was, kwam een wagen met drie mannen toe, voorzien van materiaal om toegang te krijgen tot het schip en de lading te doorzoeken. Het gaat om twee Belgen van 36 en 37 jaar en een 26-jarige Albanees. Op bevel van de onderzoeksrechter volgden bijkomende huiszoekingen. In Zele werd de 47-jarige eigenaar van de wagen gearresteerd, en in Antwerpen trof de politie een geladen pistool, een grote hoeveelheid cash geld (ongeveer 1,7 miljoen euro) en 20 kilogram in goudstaven aan. In de flat werden twee Albanezen van 26 en 30 opgepakt. (WSG)