Vlaams Belang verspreidt fake news: "Maakt niet uit. Het hád waar kunnen zijn"

De mannen in het filmpje waren geen migranten, maar gele hesjes.
RV De mannen in het filmpje waren geen migranten, maar gele hesjes.
Verschillende Vlaams Belang-gezichten hebben op Twitter gretig een filmpje gedeeld van een 'blokkade door migranten in Calais' - al bleek het eigenlijk om gele hesjes in Visé te gaan. Toen de leugen uitkwam, vond VB'er Filip Dewinter dat niet eens erg.

De beelden zijn gefilmd vanuit de stuurcabine van een vrachtwagen. Het verkeer op de weg staat grotendeels vast door mannen die de weg versperren. Volgens Dewinter "een wegblokkade van migranten in Calais". Hij prijst de Nederlandse chauffeur die de beelden maakte om zijn moed. IT-consultant Said Bataray onthult later dat de video helemaal niet gefilmd is in Calais, maar in de buurt van het Waalse Visé. De mannen blijken geen migranten te zijn, maar gele hesjes.

VB'er Dries Van Langenhove haalde de video offline na de onthulling, Dewinter niet. Het Vlaams Parlementslid publiceert wel een andere tweet waarin hij toegeeft dat het filmpje niet uit Calais komt. Dat hij met zijn tweet duizenden volgers op het verkeerde been zette, maakt hem eigenlijk niets uit. "Niemand kan beweren dat soortgelijke, bijna identieke taferelen zich niet wekelijks afspelen in Calais", zegt hij in een reactie in het VTM-journaal. "Wat dat betreft, zijn de filmpjes die ik verspreid relevant."

Viraal gaan

De verspreiding van video's of foto's met informatie die niet (helemaal) klopt, gebeurt wel vaker. Denk aan het Antwerpse kopschopfilmpje dat VB in april deelde, met de oproep te helpen bij het vinden van de daders. Zij bleken echter al lang opgespoord en in afwachting van straf. En dan is er nog de video waarin Dewinter op de Turnhoutsebaan een Arabisch reclamebord overplakt. Dat tafereel bleek in scène gezet met een zelfgemaakt bord.

"Dit past allemaal in een politieke logica", zegt cultuurwetenschapper Ico Maly (Universiteit Tilburg). "Als zulke beelden viraal gaan, bereiken ze enorm veel mensen, ook buiten de trouwe aanhangers. Misschien wist hij oprecht niet dat hij fake news verspreidde, maar dat hoeft ook niet. Zijn doel is om op de emoties van mensen te spelen. Zelfs een ontkrachting heeft niet noodzakelijkerwijs impact. De mythe die deze video promoot - dat migranten voor problemen zorgen - blijft bestaan. Zelfs als een factchecker de beelden ontmaskert. Voor de trouwste aanhangers past een ontkrachting door de mainstream-media zelfs prima bij hun opvattingen over de klassieke pers die enkel politiek correcte informatie verspreidt." (SRB)Alle artikels uit de krant