Verzekering niet meer duurder na zware ziekte

Peeters maakt einde aan meldingsplicht

Een huisarts schrijft een recept uit. Verzekeringen mogen niet meer duurder zijn voor mensen die ooit ziek waren of nu nog kampen met een aandoening die onder controle is.
ANP XTRA Een huisarts schrijft een recept uit. Verzekeringen mogen niet meer duurder zijn voor mensen die ooit ziek waren of nu nog kampen met een aandoening die onder controle is.
Verzekeringen mogen niet meer duurder zijn voor mensen die ooit ziek waren of nu nog kampen met een aandoening die onder controle is. Minister Kris Peeters voert daarvoor het "recht om vergeten te worden" in.

Wie een verzekering wil afsluiten, moet nu nog zeggen of hij ooit aan een zware ziekte heeft geleden. De verzekeraar gaat ervan uit dat de betrokkene een verhoogd risico loopt. Soms bedraagt de premie daardoor acht keer zoveel als normaal, enkel en alleen omdat de verzekerde bijvoorbeeld ooit kanker heeft gehad.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat nu "het recht om vergeten te worden" opnemen in de verzekeringswetgeving. Ook mensen die aan een aandoening zoals diabetes lijden, maar die perfect onder controle hebben, hebben dan geen meldingsplicht meer.

"Het zal onder meer toepasbaar zijn op de gezondheidsverzekeringen en de schuldsaldoverzekering", zegt Kris Peeters. "Het kan niet dat je tien jaar nadat je genezen verklaard bent, nog steeds geen verzekering kan afsluiten of dat enkel kan tegen een sterk verhoogde premie. Hetzelfde zou niet mogen voor medische aandoeningen die perfect onder controle zijn, zoals onder meer bepaalde types van diabetes."

Verenigingen

Patiëntenverenigingen dringen al langer aan om het recht om vergeten te worden, dat in Frankrijk al bestaat, in de wet op te nemen. Minister Peeters ontving vorige week nog de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker voor een gesprek over de problematiek. Hij neemt het initiatief naar aanleiding van de Dag tegen Kanker, die morgen plaatsvindt. Bedoeling is dat nog voor het jaareinde de wet aangepast is.

Kom op tegen Kanker reageert “zeer verheugd”. “Zeker voor jonge mensen is dit goed nieuws”, zegt Wim Geluykens, onderzoeker-jurist bij Kom op tegen Kanker. “Dankzij het initiatief van minister Peeters zullen jonge mensen die vroeger kanker hebben gehad maar nu al jaren stabiel zijn, zonder zorgen een woning kunnen bouwen en een gezin stichten”, aldus Geluykens. “Zij kunnen opnieuw de blik op de toekomst richten.”

Ook het Vlaams Patiëntenplatform is “ontzettend blij” dat verzekeringen binnenkort niet meer duurder zullen mogen zijn voor mensen die ooit zwaar ziek waren of nog kampen met een aandoening die onder controle is. Alle artikels uit de krant

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daisy Vanreet

  Als de ziekenkas goed geregeld was dan hadden we geen verzekeringen nodig! Op die manier krijgt deze sector groen licht om ons te plukken.

 • Helena Kyndt

  Mijn vriend betaald 75% extra omdat hij ooit opgenomen is geweest met een depressie/burn-out. Als we ons aansluiten bij een andere verzekeraar, kunnen we dit dan vermijden?

 • Tania Blyaert

  Schandalig! Ik betaal al jaren 5 keer meer schuldsaldoverzekering wegens mijn type 1 diabetes die al lang onder controle is. Terugwerkende kracht? Zal noppes zijn Ben we blij voor de mensen na 1 januari als de wet is veranderd

 • Pascal Van Elsen

  zal wel niet met terugwerkende kracht zijn vrees ik, en zal dus volle pot mogen blijven betalen

 • Karine Roeland

  Dus zullen we met zijn allen meer moeten betalen, zodat verzekeraars nog genoeg winst kunnen maken.