Verlanglijstje van 3 miljard euro zorgt voor verlengingen bij Vlaamse formatie

"De sfeer is goed", klonk het gisteravond rond 23 uur. Dat was ook te zien op deze foto's van Jan Jambon en Ben Weyts (onder).
Photo News "De sfeer is goed", klonk het gisteravond rond 23 uur. Dat was ook te zien op deze foto's van Jan Jambon en Ben Weyts (onder).
Ook vandaag wordt u niet wakker met een nieuwe regering. De onderhandelaars geraakten het niet eens over de centen. Maar dat Jambon I zijn stempel zal drukken op Vlaanderen, is wel al zeker. Dit weten we.

Eigenlijk had het regeerakkoord er gisteren al moeten liggen, maar om 3 uur 's ochtends besloten de onderhandelaars hun bed op te zoeken. De begrotingsbesprekingen - 'money time' - waren toen nog niet eens begonnen en beloofden nog een harde noot te worden. In de namiddag pikten ze daarom de draad weer op, maar om 23 uur hielden de onderhandelaars het voor bekeken. "Er moeten nog te veel budgettaire oefeningen gebeuren", klonk het in koor.

Scenario A

Deze voormiddag zijn een aantal technische werkgroepen samengekomen om de resterende knelpunten uit te klaren en voor te bereiden voor de toponderhandelaars. Op die manier kan Hilde Crevits naar de trouw van haar zoon, al had de CD&V-politica al duidelijk gemaakt dat ze die trouw sowieso niet ging missen. Crevits neemt vandaag niet deel aan de onderhandelingen. “Vandaag wil ik gewoon genieten, geen politiek. Vanaf morgen ben ik weer helemaal beschikbaar voor de onderhandelingen”, zei Crevits.

Iets voor de middag arriveerden partijvoorzitters Beke en Rutten op het Martelaarsplein. Zij zullen vanmiddag samen met de andere onderhandelingsdelegaties en formateur Jan Jambon verder timmeren aan het regeerakkoord. Technici staan doorlopend paraat om nieuwe berekeningen te maken. Finaal is ook alles met alles verbonden. Een kleine ingreep links, heeft mogelijk impact op een andere ingreep rechts. En in de laatste rechte lijn is natuurlijk niemand happig om terrein prijs te geven. Verschillende onderhandelaars hameren er wel op dat de sfeer “goed en constructief” blijft.

Normaal gezien gaan de onderhandelaars vandaag niet door tot de finish. Een nieuwe landingspoging zou pas voor zondag zijn. Daarmee ligt scenario A (met voorstelling van het akkoord op zaterdag, congressen op zondag en regeerverklaring op maandag) in de prullenmand. Heel die timing schuift dan een of meer dagen op. 

Photo News

Jobkorting of niet?

Eerst en vooral moet de regering op zoek naar 600 miljoen euro om het gat dat er al was te dichten. Als het echt gedicht moet worden tenminste, want het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering pas tegen het einde van de legislatuur op een begroting in evenwicht mikt, zoals Theo Francken (N-VA) ook al verkondigde deze week - tot ergernis van Open Vld. Een alternatief om sneller naar een evenwicht te geraken, is ook om enkele grote investeringen - infrastructuurwerken - buiten de begroting te houden.

En dan zijn er nog de verlanglijstjes ter waarde van 3 miljard euro. Het plan om de registratierechten bij de aankoop van een (eerste) woning te verlagen (van 7 naar 5% was het aanvankelijke plan) zou bijvoorbeeld een serieus gat in de begroting slaan, omdat er ineens veel inkomsten wegvallen. In ruil zou de woonbonus (het fiscaal voordeel dat je jaarlijks krijgt als je een lening afsluit) wel afgeschaft worden bij de aankoop van een (eerste) woning, maar dat is een besparing die zich maar op lange termijn laat voelen.

Beste vrienden

De regering wil het voor mensen met een laag loon ook aantrekkelijker maken om te werken dan om een uitkering te krijgen, via een jobkorting: een belastingvoordeel voor wie werkt. Om echt effect te hebben, en mensen substantieel meer te geven per maand, moet je daarvoor 500 miljoen euro vrijmaken.

Open Vld bleef de voorbije dagen ook hameren op een verdere verlaging van de successierechten. De partij wilde - zoals N-VA eerder ook al voorstelde - 'beste vrienden' laten erven tegen een lager tarief. Hoeveel mensen daar gebruik van zouden maken en hoeveel budget er dus voor nodig is, is moeilijk in te schatten. Ook andere pistes lagen op tafel, maar allicht zal een verlaging van de successierechten het regeerakkoord niet halen. CD&V vindt dat het geld beter voor andere dingen gebruikt kan worden.

Geen nieuwe belastingen

Er is ook de belofte dat de energiefactuur niet zal stijgen. Zonder dat de regering iets doet, gaat ze de komende jaren zelfs automatisch naar omlaag omdat de overheidssteun voor onder meer groenestroomcertificaten afneemt. Mogelijk wordt er nog een extra inspanning gedaan, om 'onlogische' kosten zoals straatverlichting uit de factuur te halen. Dat zal dan wel betaald moeten worden met algemene middelen - niemand wil een extra taks invoeren.

Nieuwe belastingen komen er tout court niet, benadrukt iedereen. Ook de afschaffing van de provinciebesturen - een stokpaardje van N-VA maar onaanvaardbaar voor CD&V - is zoals verwacht van tafel. Gemeenten zullen ook niet gedwongen worden om te fuseren, maar de vraag is of deze regering net als de vorige een aantrekkelijk voorstel zal uitwerken om hen daar toch toe te verleiden. Voorts staat het vast dat het inburgeringstraject voor nieuwkomers voortaan betalend wordt, maar de grote vraag is hoeveel dat zal kosten. Voor CD&V moet het een symbolische bijdrage zijn, N-VA ziet het liever wat duurder. De drempel voor sociale voordelen (kinderbijslag, sociale woningen) voor nieuwkomers gaat omhoog. Ook de Vlaamse canon zou er komen.

Opkomstplicht

De opkomstplicht bij de gemeente- en de provincieraadsverkiezingen verdwijnt. En de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner wordt automatisch burgemeester. Ons land is één van de weinige ter wereld waar nog opkomstplicht geldt, maar bij elke verkiezing blijft hoe dan ook een kleine 10% van de kiezers thuis. Officieel riskeren thuisblijvers een boete van 40 tot 80 euro, maar daar wordt zelden of nooit gevolg aan gegeven.

Ook de lijststem op lokale en provinciale lijsten verdwijnt. Gemeenten zullen voortaan ook gebruikmaken van het Waalse systeem, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner ook automatisch burgemeester wordt. De grootste partij kan nog steeds buitenspel gezet worden, maar wekenlang gesjacher over wie nu burgemeester wordt - herinner u de Gentse coalitievorming - kan zo wel vermeden worden.

De Vlaamse symboolstrijd over de burgemeesterssjerp wordt uiteindelijk een compromis à la Belge: burgemeesters kunnen voortaan kiezen of ze een tricolore sjerp dragen of een ‘Vlaamse’ zwart-gele. In Wallonië woedde die discussie overigens ook. De sjerp van de schepenen was er zwart-geel - te Vlaams - en bestaat intussen uit de kleuren van de Waalse vlag: geel-rood.Alle artikels uit de krant

115 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van Becelaere

  3 miljard op het verlanglijstje ?uitgeven wat er niet is ze gaan het nooit leren besparen en niet meer uitgeven wat er binnenkomt moet het motto zijn , maar ja het lobby werk van profiteurs via hun drukkings groepen haalt weer de bovenhand en is een straatje zonder einde, welke staats man wilt hier tegen ingaan zal dan wel veel stemmen halen

 • Jennifer Peeters

  De grote verliezers zoals Beke en Rutten hebben het grote woord en lachen ons vierkant uit. Beke is niet te vertrouwen dat weten we van Arco. Maar voor de nieuwkomers staat hij wel klaar. Niet te geloven!!!

 • Eric Grosemans

  Even resumeren: De energiefactuur wordt niet verhoogd door de regering, dat doet de vreg wel voor hun. Er komen geen nieuwe belastingen, de bestaande worden verhoogd. eindelijk worden de eerste stappen ondernomen om de opkomstplicht af te schaffen, iets waar de bevolking al decennia om vraagt, is het voor sommige weer niet goed.

 • Jef Van De Plas

  Ik vind het diep triest dat ik waarschijnlijk nog een paar jaar naar dat koppeke van Beke en Rutten zal moeten kijken in de paar komende jaren. Ik heb er een aangeboren afkeer van wegens hun non realisaties en non beloften.

 • Lisette Theunis

  Het aanpassen van de veel te lage pensioenen is zo te zien ook al flink doorgespoeld..